Rukomet

Prnjavorčani čuvaju sjećanje na sportsku legendu Miroslava Mikerevića

Prnjavorčani čuvaju sjećanje na sportsku legendu Miroslava Mikerevića
Foto: Ustupljena fotografija | Prnjavorčani čuvaju sjećanje na sportsku legendu Miroslava Mikerevića

PRNJAVOR – Rukometni klub "Sloga" Prnjavor organizuje 10. Međunarodni rukometni turnir "Mika 2024", koji se već tradicionalno održava u čast rukometne legende ovog kluba, Miroslava Mike Mikerevića, čovjeka koji je ostavio najveći doprinos razvoju ovog sporta u Prnjavoru i Derventi.

Tokom tri dana trajanja turnira, u sportskoj dvorani Sloga u Prnjavoru biće odigrano 36 utakmica u kojima će učešće uzeti rukometaši 16 ekipa iz pet država regiona, potvrdio je za "Nezavisne novine"  Mile Šljivić,  predsjednik Organizacionog odbora turnira i kordinator omladinskih selekcija RK 'Sloga'.

Prema njegovim riječima, Prnjavorčane i sve goste očekuje vikend ispunjen pravim rukometnim spektaklima.

"Jubilarni, deseti po redu rukometni turnir biće održan od 9. do 11. februara u čast našeg trenera. Mika je bio jedan veliki rukometni entuzijasta, legenda našeg kluba, čovjek koji je sebe dao ovom sportu i ostaće upamćen kao veliki sportski radnik i borac. Sačuvao je rukomet u našem gradu, prenio je ljubav na mnoge generacije prema ovom sportu i upamćen je kao legenda, a održavanjem ovog turnira čuvamo uspomenu na njega", kazao je Šljivić i napomenuo da Prnjavor ima tradiciju rukometa dugu pet decenija. 

Ističe da će ovog vikenda u Prnjavoru  na teren izaći neke od najboljih rukometnih selekcija iz regiona, a ugostiće više od 250 mladih rukometaša, u kadetskom i pionirskom uzrastu.

"Učestvovaće ukupno 16 ekipa iz pet država, iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i svih krajeva BiH. Turnir počinje u petak, prvom pionirskom utakmicom sa početkom u 15 časova i 30 minuta i igraće se prvih sedam utakmica grupne faze. U subotu turnir starta od osam časova,  igraće se utakmice drugog i trećeg kola grupne faze, sve do 21 čas, a takođe, taj dan u 12 časova je i zvanično otvaranje turnira, dok je nedjelja,  treći dan turnira predviđen za finalne utakmice, borbu za plasman i medalje, a u 17 časova biće ceremonija zatvaranja turnira i dodjela pehara i medalja najboljim ekipama i pojedincima", rekao je Šljivić i napomenuo da je ovaj turnir prepoznat u regionu i već godinama okuplja najbolje ekipe iz regiona.

"Održavanje ovog turnira je jako značajno, jer prema mom ličnom mišljenju rukomet je dosta zapostavljen, generalno, ne samo u Prnjavoru, već i širom Srpske i BiH. Nije toliko popularan, iako smo jedan od najuspješnijih sportova u državi, znamo uspjehe naših klubova i reprezentacije, ali to, nažalost, nije dovoljno ispraćeno i zaista mi je žao zbog toga. Mi smo u Prnjavoru veliki rukometni entuzijasti, naslijedili smo tu ljubav prema rukometu od našeg Mike i trudimo se i borimo da prezentujemo i naš klub, naš sport i naš grad na najbolji mogući način. Iz godine u godinu RK 'Sloga' raste, povećava se broj članova, a raste i turnir posvećen našem treneru Miki", priča Šljivić koji je i sam posvetio dobar dio svog života ovom sportu i klubu i već 20 godina bavi se rukometom i prošao je sve omladinske sekcije.

"Sa ponosom mogu reći da danas naš rukometni klub broji više od 100 aktivnih članova u svim selekcijama. Seniori se takmiče u Prvoj ligi Republike Srpske, imamo i pet selekcija u Omladinskoj ligi RS, bukvalno smo na svim međunarodnim turnirima, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori. Gdje god možemo naš klub uzme učešće i bilježi fantastične rezultate", rekao je Šljivić.

Napominje da mališani koji imaju želju i volju za rukometom, mogu da se obrate članovima RK "Sloga".

"Mi smo jedan od rijetkih sportskih klubova u Prnjavoru, ali i šire, koji ne naplaćuje članarinu.  Upis, trening, članarina, sve je besplatno i sva zainteresovana djeca, učenici od prvog do devetog razreda osnovne škole, mogu doći i pokušati, da vide da li žele biti dio našeg kolektiva", zaključio je Šljivić.

Podsjećamo, pored uspjeha u sportu Miroslav Mika Mikerević ostaće zapamćen i po tome što je u aprilu 1992. godine spasio 38 srpskih vojnika zarobljenih u vojnom objektu "Rabić" kod Dervente bez upotrebe sile, metka ili žrtve, za šta je odlikovan najvišim vojnim priznanjem Republike Srpske, ordenom Milana Tepića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije