Rukomet

Pratite nas na Google news

RS BiH: Laž je da se u Bjelorusiju putovalo autobusom

RS BiH: Laž je da se u Bjelorusiju putovalo autobusom
Foto: Ilustracija | RS BiH: Laž je da se u Bjelorusiju putovalo autobusom
N.N.

Novi Upravni odbor Rukometnog saveza BiH demantovao je navode da su "Zmajevi" u Bjelorusiju na meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo putovali autobusom.

Saopštenje UO RS BiH prenosimo u cjelosti.

"Obzirom na brojne neistinite informacije koje se konstantno plasiraju putem sredstava informisanja i društvenih mreža, a upućenih na adresu UO RSBiH u vezi organizacije utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020., između BiH i Bjelorusije te Češke i BiH, nalazimo neophodnim javnost obavijestiti o slijedećem.

Članovi Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH su izabrani na sjednici vanredne Skupštine Rukometnog saveza BiH koja je održana 26. avgusta 2018.godine. Stanje u Rukometnom Savezu Bosne i Hercegovine u momentu kada je novi Upravni odbor imenovan, odnosno kada je početkom 9-og mjeseca održao sjednicu u prostorijama Saveza, bilo je slijedeće:

RSBiH nije imao porezni ID broj, a samim time niti transakcijski račun, telefoni u RS su bili isključeni. Rukometni Savez nije imao generalnog sekretara, administrativnog radnika, odnosno tačnije nijednog zaposlenog. Server Rukometnog Saveza je odnešen (otuđen) iz prostorija Saveza od nepoznatih lica.

Baza podataka o igračima je odnešena (otuđena) iz prostorija Saveza u prostorijama Saveza nije zatečeno ništa od sportske opreme. U prostorijama Saveza nije pronađen nijedan ugovor sa sponzorima i dobavljačima sportske opreme u pola kancelarija Saveza nije bilo električne energije. Kada se prednjim navodima doda činjenica da primopredaji dužnosti nije prisustvovao nijedan od članova odlazećeg UO, te da se na taj način nisu mogli dobiti podaci o ev.stanju sredstava RSBiH na računima drugih pravnih lica, kao ni podaci o sponzorima Saveza i reprezentacije BiH, te podaci o dobavljačima sportske opreme za reprezentaciju i ugovorima sa istim, mislimo da je apsolutno jasno sa kakvim se problemima susreo novi Upravni odbor pred početak premijer lige RSBiH za muškarce i žene 2018/2019 godine, te pred dvije kvalifikacione utakmice reprezentacije BiH za evropsko prvenstvo 2020.godine.

Da bi RS BiH mogao funkcionisati najprije je bilo neophodno ponovo uključiti telefone i internet, do čega je došlo plaćanjem duga prema BH Telecomu u iznosu od cca 800,00 KM, isključivo ličnim sredstvima članova novoizabranog UO. Uz nevjerovatne opstrukcije, koje su se dijelom ogledale i činjenici da je nakon uključenja, mail adresa RSBiH non-stop zloupotrebljavana, a imajući u vidu stanje Saveza kako je naprijed opisano, novoizabrani članovi UORSBiH su uspjeli organizovati i početak premijer lige i obje utakmice kvalifikacija reprezentacije.

Kada je u pitanju organizacija utakmice i putovanje u Bjelorusiju, napominjemo da su novoizabrani članovi UO u veoma kratkom vremenu obezbjedili sredstva za pripreme reprezentacije u Tuzli, a potom odlazak u Bjelorusiju avionom i njihov povratak, također avionom, za što je plaćeno 17.850,00 KM, čime ujedno demantujemo krajnje zlonamjernu informaciju da su igrači rukometne reprezentacije išli u Bjelorusiju autobusom.

Napominjemo da je RS BIH uplatio i dio duga selektoru gosp.Šuman Bilalu u iznosu od 20.000,00 KM. Također je isplaćen i dug prema agenciji "Lambada" u iznosu od 1.700,00 KM radi realizacije prevoza do i iz Beograda, odakle se putovalo avionom.

Želimo napomenuti i upoznati javnost da će svim igračima biti plaćeni putni troškovi do kraja sedmice, u toku je priprema odgovarajuće dokumentacije na temelju koje će se izvršiti ova isplata. Neugodno smo iznenađeni da se novoizabranom UO spočitava i činjenica da je reprezentacija BiH odigrala dvije utakmice u dva dana, obzirom da je termin odigravanja ovih utakmica utvrđen ranije i svu odgovornost snosi raniji UO i generalni sekretar.

U odnosu na ovu činjenicu novoizabrani UO ne želi niti može preuzeti bilo kakvu odgovornost. U vezi s tim napominjemo da smo u kontaktima sa EHF-om pokušali promjeniti termin utakmice sa Češkom za jedan dan, ali naprosto to nije bilo moguće. Napominjemo da su nas potezi ranijeg UO i Generalnog sekretara koštali Gerfloor podloge za utakmicu sa Češkom, koja od strane EHF-a nije dostavljena samo iz razloga jer su čelnici ranijeg UO RSBiH obavijestili EHF da RS BiH nema adresu!

Stoga je, u najmanju ruku, neozbiljno bilo kakvu odgovornost za ovu činjenicu pripisivati novoizabranom UO. S tim u vezi želimo napomenuti da je podloga za utakmicu sa Češkom obezbjeđena angažovanjem člana novoizabranog UO.

Kada su u pitanju informacije o dodatnom štampanju ulaznica, želimo javnosti skrenuti pažnju da bilo kakvo poređenje sa utakmicom BiH i Švicarske je neumjesno i netačno, obzirom da nikakvog dodatnog štampanja ulaznica nije bilo, niti je ispred dvorane „Mejdan“ ostao ijedan jedini navijač naše reprezentacije.

Napominjemo da je u toku sumiranje svih aktivnosti oko organizacije utakmice sa Češkom, te kada se budu na raspolaganju sve relevantne činjenice i podaci, UO RSBiH će izaći u javnost na jasan i transparentan način. Želimo samo dodati u vezi ulaznica da članovi novoizabranog UO nisu dobili nijednu ulaznicu, sve do jedne su platili kao i drugi navijači. Naslijedili smo i sagu o preregistraciji RSBiH, novoizabrani članovi UO rade u punom kapacitetu sa pravnim timom da se konačno iznađe mogućnost normalnog finansiranja i funkcionisanja RSBiH.

U konstantnoj smo komunikaciji sa EHF-om, koji nam se stavio na raspolaganje i sa ljudima ispred EHF-a sa kojima se konsultujemo oko svakog spornog pitanja. Unatoč svim problemima, a koje smo samo djelimično spomenuli, organizovan je početak premijer lige i organizovane su dvije navedene utakmice kvalifikacija. Istina da je bilo improvizacija, da je bilo problema koji su se u hodu morali rješavati, ali je također istina da RSBIH nema ni 30% potrebne infrastukture za rad, i samo je sportski inat novoizabranog UO bio pokretačka snaga da damo maksimum od sebe da se utakmice kvalifikacija organizuju.

Želimo napomenuti da će novoizabrani UO u narednom periodu pokrenuti pitanja koja su se do sada držala „pod tepihom“, a to je prije svega pitanje zaključivanje i realizacija ugovora sa sponzorima, a naročito ugovora sa dobavljačima sportske opreme, nakon čega ćemo javnost upoznati i sa problemom sportske opreme, koji se takođe pripisuje novoizabranom UO. U nadi da će javnost, posebno istinski ljubitelji rukometa, prepoznati naše napore da uspijemo vratiti rukometu mjesto koje mu i pripada, nadamo se da smo svi svjesni da dezinformacije ovakve vrste nanose nesagledive štete.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije