Rukomet

RS BiH prati situaciju: Zasad trenutni prekid takmičenja

RS BiH prati situaciju: Zasad trenutni prekid takmičenja
Foto: N.N. | RS BiH prati situaciju: Zasad trenutni prekid takmičenja

Da li će rukometaši i rukometašice iz bh. klubova nastaviti borbu za titule, u ovom trenutku nije poznato. Rukometni savez BiH čeka da vidi kakva će situacija biti u vezi s virusom korona, koji je u skoro cijelom svijetu zaustavio sport.

Podsjetimo da je Košarkaški savez BiH u ponedjeljak donio odluku o završetku takmičenja i proglasio šampione.

"Zasad nema novih odluka kada je riječ o rukometnim takmičenjima. Ranije je takmičenje privremeno prekinuto (12. marta) i zabranjeni su treninzi. Pratimo situaciju, vjerojatno ćemo sačekati smjernice kriznih stožera prije odluke. Nećemo žuriti, slušaćemo riječ stručnjaka", rekao je Slobodan Zadro, predsjednik Rukometnog saveza BiH.

Zadro kaže da u propozicijama kojima se rukovodi RS BiH, odnosno komesari takmičenja, nema propisane situacije za slučaj vanrednog stanja, ali da će nakon ove situacije razmišljati o njihovom uvođenju.

Zlata Zubac, trener šampionki rukometašica Gruda, smatra da smo s obzirom na situaciju najbliži prekidu prvenstava.

"Pratim situaciju, teško je pričati o tome šta bi se moglo desiti jer ne znamo koliko će virus korona potrajati. Svi sportaši su na prinudnom odmoru, svaka duža pauza znači da moramo u trenažni proces ispočetka, i ako ovo potraje, možda je najbolje prekinuti takmičenje za ovu godinu kao što su neki u Evropi već uradili. Nadam se da bi sve moglo brzo da prođe, ali s obzirom na svakodnevne obavijesti nadležnih, postoji bojazan da će potrajati. Moramo pratiti uputstva i nadati se da ćemo što prije prevazići situaciju u vezi sa virusom korona", rekla je Zlata Zubac.

Mirko Mikić, trener rukometaša Borac M:tela, vodeće ekipe u Premijer ligi, kaže da je raspustio ekipu u skladu sa odlukama nadležnih i da čeka da vidi kako će se situacija razvijati.

"Slušamo savjete kriznih štabova i ponašamo se u skladu s tim. Svi igrači su kod kuće, nema treninga, okupljanja, i čekamo da vidimo šta će biti. Igrači će biti najmanje 30 dana bez treninga, duga je to pauza i potrebno je vrijeme da ekipa uđe u formu, ali poštovaćemo odluke čelnika Saveza. Sada je najvažnije da svi budemo ujedinjeni i disciplinovani i da iz ove situacije izađemo sa što manje posljedica", rekao je Mikić.

Slično razmišlja i Damir Doborac, trener Gračanice.

"Moje mišljenje je da se sa definitivnim prekidom lige ne može zakasniti. Treba vidjeti šta će biti, kada će situacija biti bolja i da li će se moći nastaviti takmičenje. Igrači ne treniraju, pauza u trenažnom procesu će biti duža od mjesec dana i kada se odluči da se igra, nije realno da takmičenje odmah počne. Moramo misliti i na zdravlje igrača. Ali, u ovom trenutku sport i rukomet ne treba da budu na prvom mjestu, već da se svi trudimo da poštujemo uputstva nadležnih i da posljedice virusa korona budu što manje. Sve je do nas ljudi, o rukometu ćemo razmišljati poslije", rekao je Doborac.

Podsjetimo da je u Premijer ligi BiH za rukometaše banjalučki Borac m:tel poslije 18. kola (liga traje 30 kola) prvi sa 46 bodova, četiri boda više od drugoplasirane Gračanice. Kod dama nakon 13. od 22. kola Grude vode sa 36 bodova i imaju tri više od Izviđača.

Umičević za proglašenje pobjednika

Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza RS i potpredsjednik Rukometnog saveza BiH, predložio je da rukometni klubovi Borac M:tel u muškoj i Grude u ženskoj konkurenciji budu proglašeni šampionima BiH te podsjetio da je na isti način Košarkaški savez BiH proglasio šampionima Igokeu i Banoviće.

"Na ovaj način bismo olakšali klubovima. Trenažni proces je prekinut, pitanje je kad će ponovo i da li će početi, a klubovi drže igrače u neizvjesnosti i treba da ih plaćaju. Na ovaj način klubovi neće morati da plaćaju hranu i smještaj za igrače", rekao je Umičević Srni.

On je predložio da finale Kupa bude odigrano sedam dana prije početka nove sezone.

"O ispadanju ekipa bismo se dogovorili prije početka sezone", istakao je Umičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije