Rukomet

RS BiH tuži Ministarstvo finansija FBiH

RS BiH tuži Ministarstvo finansija FBiH
Foto: N.N. | RS BiH tuži Ministarstvo finansija FBiH

Rukometni savez BiH sudskim putem će pokušati riješiti problem poreznog ID broja, koji je još gorući problem bh. rukometa. Čelnici Rukometnog saveza BiH pripremaju tužbu protiv Ministarstva finansija Federacije BiH, koje još nije odgovorilo na njihovu žalbu zbog neizdavanja novog ID broja zbog kojeg je RS BiH u potpunoj blokadi.

Problem u vezi sa dobijanjem ID broja predugo traje, od onoga trenutka kada je Ministarstvo finansija Federacije BiH novoosnovanom savezu, koji je naslijedio oko tri miliona KM duga, dalo ID broj starog saveza. Međutim, zbog starog broja blokirani su računi i zato je Savez tražio od Poreske uprave FBiH novi ID broj, ali je zahtjev odbijen.

"Odlučili smo pokrenuti tužbu jer još nismo dobili nikakav odgovor od Ministarstva finansija na našu žalbu. ID broj nam i dalje stvara ogromne probleme. Sve će se znati u maju, za kada je zakazana sjednica Skupštine RS BiH. Ona jedina može reći da li će doći do premještanja Saveza ili mijenjanja imena. Rukometni savez mora imati svoj račun", kaže Lejla Hairlahović, generalni sekretar RS BiH.

Informaciju o pripremi tužbe potvrdio je i predsjednik RS BiH Amir Zahirović, koji je najavio da će ona biti podnesena u narednim danima. Isto tako ponovio je da je Savez još u teškoj situaciji, te da zbog poreznog broja i dalje imaju velike poteškoće, kao i da nije preveliki optimista u vezi s ovim problemom, koji traje već predugo.

Lejla Hairlahović, prvi operativac Saveza, potvrdila je da je Savez platio kotizaciju za učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

"Uspjeli smo pronaći 1.100 eura i uplatiti kotizaciju za učešće u kvalifikacijama za EP. Sada se nadamo da nećemo biti u trećem, već u drugom 'šeširu' u žrijebu koji se održava 12. aprila u Norveškoj", istakla je Hairlahovićeva, koja u posljednje vrijeme ima pune ruka posla posebno oko organizacije međunarodnog turnira "Ženski trofej", koji će 29. maja početi u Tuzli.

Uprkos teškoj situaciji, naša sagovornica je za kraj poručila da i dalje vjeruje u bolje dane bh. rukometa.

"Jedan od motiva je taj da obezbijedimo što bolju budućnost za oko 5.000 registriranih rukometaša i rukometašica u BiH", poručila je Hairlahovićeva.

"Ženski trofej" šansa  za razvoj

EHF turnir U-18 "Ženski trofej", koji će biti održan u Tuzli od 29. maja do 3. juna, predstavlja prekretnicu u razvoju ženskog rukometa u BiH, izjavila je Lejla Hairlahović, generalni sekretar RS BiH.

"EHF nam je povjerio organizaciju turnira s ciljem pokretanja ženskog rukometa u našoj zemlji. Nije slučajno što je domaćin Tuzla jer je iz ovog grada potekla Svetlana Kitić, najbolja svjetska rukometašica", dodala je Hairlahovićeva, a prenijela Fena.

U A grupi su Estonija, Moldavija, Kipar i Belgija, a u B BiH, Azerbejdžan, Velika Britanija i Luksemburg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije