Rukomet

Rukomet ide ka luci spasa?

Rukomet ide ka luci spasa?
Foto: N.N. | Rukomet ide ka luci spasa?

Održavanjem današnje vanredne sjednice Rukometnog saveza BiH napravljen je prvi korak ka ozdravljenju jednog od najtrofejnijih sportova u BiH koji je već neko vrijeme na samom dnu.

Rukometni radnici svjesni situacije u kojoj se nalazi bh. Rukomet, kojem puše za vratom i suspenzija Evropske rukometne federacije (EHF), na Ilidži su donijeli nekoliko važnih odluka koje bi trebalo da znače bolje sutra za rukomet u BiH. Nakon što su usvojene ostavke pojedinih članova, koji su svoj mandat ponudili Skupštini na raspolaganje, izabrano je novo rukovodstvo, 12 članova Upravnog odbora (po četiri člana iz tri komponente) kojem će nastaviti predsjedavati Nevenko Herceg. Do promjena je došlo u bošnjačkoj i srpskoj komponenti, pa su za potpredsjednike izabrani Marinko Umičević (RS RS) i Mensur Sinanović(RS FBiH).

Takođe, došlo je do promjena u Statutu, kojim će se omogućiti formiranje dva udruženja, jedno za klupska takmičenja na razini BiH, a drugo za rad reprezentacija. Osnivači oba udruženja bi bili RS BiH, RS FBiH i RS RS. Udruženja bi bila registrirana kao samostalne pravne osobe i imala bi svoj ID broj, svoj žiro račun te potrebne organe i tijela, sve dok se ne prevaziđe kriza i dok RS BiH ne bude funkcionirao u punom kapacitetu, s raspoloživim ID brojem, aktivnim, odblokiranim žiro računom.

"Sjednica Skupštine je preotekla u dobroj i mirnoj atmosferi, bez nekih vrućih tema. Desilo se ono što smo i predviđali, a to je da se krene sa osnivanjem dva udruženja, sve dok se ne riješi problem sa dobijenjem ID broja. Kada Savez profunkcioniše i proradi punim kapacitetom, ona će biti ugašena", kaže novi član UO Asim Šahman, koji nije krio zadovoljstvo što su stvari pokrenute sa mrtve tačke.

U RS BiH se sada nadaju da će EHF uvažiti odluke Skupštine, koja je ispunila njihove zahtjeve, odnosno da počnu sa rješevanjem krize unutar krovnog saveza. Nakon što se izvrši primopredaja, svi su istakli da će krenuti sa radom kako bi rukomet što prije vratili u normalno stanje.  

"Skupština je radila u punom kapacitetu, bilo je prisutno 45 delegata i drago mi je da su svi shvatili ozbiljnost situacije, tako da nije bilo mimoilaženja u donošenju odluka. Svi izabrani moraju da shvate koliko je ozbiljna situacija i da učine maksimum da Savez profunkcioniše", istakao je takođe novi član UO Vojislav Rađa. 

RS BiH je opterećen milionskim dugovanjima, a Savez osnovan u junu prošle godine od Poreske uprave Federacije BiH nije dobio ID broj, što znači da ne može otvoriti novi račun. Upravo će ovaj gorući problem biti jedan od priorieta novog UO RS BiH.

 Novi UO

Novi članovi Upravnog odbora RS BiH su: Marinko Umičević, Aleksandar Miljuš, Vladan Šegrt, Vojislav Rađa, Asim Šahman, Adnan Muhić, Mensur Sinanović, Halil Škaljić, Nevenko Herceg, Slobodan Zadro, Ivan Ševo i Zoran Trlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije