Rukomet

Rukometašica Gruda Lejla Kasumačić profesorski do titule

Rukometašica Gruda Lejla Kasumačić profesorski do titule
Foto: N.N. | Rukometašica Gruda Lejla Kasumačić profesorski do titule

Rukometašice Gruda osigurale su petu uzastopnu titulu prvaka BiH, a još impresivnije je da će i ovu sezonu Premijer lige, po svemu sudeći, završiti bez poraza, bez kojeg su još od 2014, što je svojevrsni fenomen ne samo za ovo podneblje, nego i šire.

 

Veliki doprinos u osvajanju nove titule sportskog fenomena iz Hercegovine dala je 24-godišnja Lejla Kasumačić. Za nešto više od godinu dana rukometašica, koja je rođena u Lajpcigu (Njemačka) i igra na poziciji lijevog krila, a koja je prve korake napravila u mostarskoj Lokomotivi, pokazala se kao veliko pojačanje za višestruke prvakinje BiH.

"U Grudama su ispunjena sva moja očekivanja. Klub je profesionalan, brine za svoje igračice, sve je na svom mjestu i sve planirano unaprijed", kaže Kasumačićeva, koja je u redove prvakinja stigla iz ekipe Neretve, čije boje je branila dvije sezone, a s kojom je takođe napravila uspjeh plasiravši se u Premjer ligu.

Reputaciju jedne od najboljih igračica i strijalca bh. lige Lejla je potvrdila u ovoj sezoni, koja se bliži kraju. Drugi je najbolji strijelac ekipe, što je svrstava među najbolje golgetere elitnog ranga bh. rukometa.

"Što se tiče ove sezone, zadovoljna sam svojim igrama, a to su mi omogućile i moje suigračice. Među igračicama vlada odlična atmosfera, jedna drugu podržavamo u svemu i pomažemo i mislim da je to jedan od ključnih razloga našeg uspjeha. Dolaskom u Grude igrački sam napredovala", ističe simpatična rukometašica, koja za sebe kaže da je Mostarka, i dodaje:

"Premijer liga je iz godine u godinu sve slabija, kao i svugdje u sportu u BiH najveći problem su finansije. Samo nepostojanje seniorske reprezentacije dovoljno govori o situaciji u ženskom rukometu."

Osim što profesionalno obavlja posao na terenu, jedna od prvih violina ekipe, koju sjajno predvodi Kornelija Leko, i te kako je uspješna i van terena, na šta je posebno ponosna.

"U međuvremenu sam studirala na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' u Mostaru na Nastavničkom fakultetu, Odsjek sport i zdravlje, gdje sam stekla zvanje profesor sporta i zdravlja - Bachelor. Dvije godine sam radila i kao fitnes trener, što znači da sam veliki ljubitelj tog sporta", zaključila je Lejla.

Da li će Gruđanke i ovu sezonu završiti bez poraza, biće poznato vjerovatno već narednog vikenda, s obzirom na to da bh. prvakinje igraju derbi u Prijedoru protiv Mire, dok će u posljednjem kolu dočekati ekipu Katarine. Dva kola krije kraja Grude imaju maksimalnih 60 bodova, 15 više u odnosu na drugoplasirani Izviđač.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije