Rukomet

Rukometni radnici traže način da bh. rukomet izađe iz krize

Rukometni radnici traže način da bh. rukomet izađe iz krize
Foto: N.N. | Rukometni radnici traže način da bh. rukomet izađe iz krize

​Održavanje vanredne sjednice Skupštine Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine prvi je korak i jedini način na putu konačnog rješenja problema u bh. rukometu, zaključeno je na sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza Federacije BiH održanoj u Mostaru.

Asim Šahman, predsjednik ovog entitetskog saveza, tim povodom najavio je da će već danas kontaktirati predstavnike Rukometnog saveza Republike Srpske. S njima će zajednički pokušati raspisati vanrednu sjednicu Skupštine RS BiH najkasnije do 18. avgusta, a kako bi se ispoštovao rok Evropske rukometne federacije (EHF) da se do 20. avgusta odrede smjernice za rješenje problema u bh. rukometu.

"Sastanak u Mostaru trajao je tri sata i zaključili smo da ćemo već u srijedu pokušati s predstavnicima RS RS dogovoriti raspisivanje vanredne sjednice Skupštine RS BiH. Po Statutu imamo pravo na to, a s obzirom da je vanredna sjednica može se zakazati u kratkom roku najkasnije do 18. avgusta. I u Republici Srpskoj ima određenih nejasnoća po pitanju legaliteta rukometnih saveza, jer djeluju dva, ali ćemo stupiti u kontakt sa svima s ciljem da zajedničkim snagama nađemo rješenje i, što je najvažnije, izbjegnemo suspenziju reprezentacije i klubova", rekao je Šahman.

Takođe, danas će se obratiti i Ministarstvu civinih poslova BiH, Poreskoj upravi, Olimpijskom komitetu BiH i svim ostalim nadležnim institucijama.

"Očekujemo razumijevanje, određene olakšice i pomoć od državnih institucija kako bismo dobili poreski ID broj i potpisali reprogram za izmirenje nagomilanih dugovanja, koja prema nekim procjenama premašuju 3,5 miliona KM. Želimo da nam država pomogne u ovom problemu, koji nismo izazvali mi, nego neke prethodne strukture. Iako je realno teško biti optimista, ipak se nadamo da ćemo uspjeti. Bila bi bruka i sramota za državu da budemo suspendovani od jedne međunarodone organizacije", istakao je Šahman.

Ni rukometna reprezentacija BiH ni klubovi neće moći da se takmiče na međunarodnoj sceni ako Rukometni savez BiH do 20. avgusta ne pokaže jasnu namjeru da uvede red u bh. rukomet. Iz EHF-a su prošle sedmice uputili pismo OK BiH i Ministarstvu civlnih poslova BiH, u kojem ih obavještavaju da su upoznati s nesređenim stanjem u RS BiH te su jasno naznačili da se pod trenutnim uslovima neće igrati, odnosno da trenutno stanje neće tolerisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije