Rukomet

Rukometni savez BiH mijenja ime ili seli iz Sarajeva

Rukometni savez BiH mijenja ime ili seli iz Sarajeva
Foto: N.N. | Rukometni savez BiH mijenja ime ili seli iz Sarajeva

Ni maratonska sjednica Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH održana na Ilidži (trajala 10 sati) nije donijela konkretne odgovore kada je u pitanju budućnost ovog sporta u BiH. Do maja, kada je zakazana redovna sjednica Skupštine, RS BiH će, po svemu sudeći, funkcionisati bez ID broja, a onda će morati da promijeni ime ili sjedište Saveza, najvjerovatnije na prostor Republike Srpske.

Sjednica rukometne bh. vlade bila je iscrpljujuća, ali i burna. Na istoj su se pojavili predstavnici premijerligaških klubova koji su tražili da nastavak Premijer lige BiH preuzmu oni kroz Udruženje premijerligaša, kao i da se pristupi proceduri sazivanja vanredne sjednice Skupštine RS BiH na kojoj bi se glasalo o povjerenju čelnicima bh. rukometa. Nakon što njihovi zahtjevi nisu prošli, nezadovoljni predstavnici klubova su napustili sjednicu.

"Upravni odbor se odredio prema tome da će redovna sjednica Skupštine biti održana u maju, dok će se prvenstva odigrati prema kalendaru natjecanja i pod isključivom ingerencijom RS BiH kao i do sada", saopšteno je iz RS BiH, koji se obavezao da će u pripremi sjednice Skupštine nadležna tijela pripremiti izmjene Statuta RS BiH u pogledu uvrštavanja Udruženja ligaša, sindikata igrača, udruženja trenera i sudijske organizacije.

Prema riječima vršioca dužnosti generalnog sekretara Lejle Hairlahović, Savez će se i u narednom periodu boriti za dobijanje poreskog ID broja, ali isto tako nije isključila mogućnost da se obistine spekulacije od posljednjih dana u vezi s promjenom sjedišta kancelarije Saveza iz Sarajeva.

"Nadam se da još postoje šanse u vezi sa završetkom poreske registracije, koja je nam je glavni kočničar, zato ćemo nastaviti s tim aktivnostima. Mogućnosti koje su se nagovještavale u medijskim istupima u vezi s promjenom imena ili sjedišta nisu u ingerenciji Upravnog odbora i o njima će se odrediti Skupština. U ovom trenutku kada smo bez ID broja to su realne i legitimne opcije", istakla je Hairlahovićeva.

Iako je trebalo da bude izabran v.d. direktora ženskih reprezentacija, to se nije desilo, jer je jedini kandidat, Elmir Grabčanović, odustao od kandidature.

"Kada je došla ta tačka dnevnog reda, bili smo poprilično umorni. Mislim da ćemo tu postići dogovor i da ćemo uskoro dobiti direktora, a zatim i selektore mlađih selekcija (U-14, U-16, U-18). Razgovaraćemo ponovo sa Grabčanovićem i vidjeti da li se možemo dogovoriti, ako ne, naći ćemo drugo rješenje", izjavila je prvi operativac RS BiH.

Podsjetimo, Porezna uprava Federacije BiH odbija izdati novi ID novoformiranom RS BiH jer u njenom registru već postoji RS BiH, koji je godinama funkcionisao neustavno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije