Rukomet

SEHA liga na prekretnici

Regionalna rukometna SEHA liga definitivno se nalazi na prekretnici. Nakon šture i dosta loše organizovane prve sezone, druga je pod velikim znakom pitanja.

Od takmičenja su već odustali srbijanski klubovi Partizan i Vojvodina, a i ostali razmišljaju da li da učestvuju u takmičenju koje ima nestabilnu organizaciju i finansijsku konstrukciju.

Ovo nam je potvrdio i Stanislav Mucić, jedan od čelnih ljudi SEHA lige i RK Izviđač MI grupe, te predsjednik Rukometnog saveza BiH.

"Šanse za odigravanje druge sezone SEHA lige su 50:50. Upravo na ovu temu razgovaraćemo na sjednici Izvršnog odbora RS BiH u srijedu. Vidjećemo kakvo je mišljenje klubova i ima li smisla igrati takmičenje u kojem se dosta toga ne zna. Na primjer mom klubu Izviđaču je svejedno koje će takmičenje igrati jer se baziramo na mladim snagama iz naše akademije i ostatka BiH, tako da se ekipa može pripremati za bilo koje takmičenje. Nećemo dovoditi specijalna pojačanja ukoliko budemo igrali SEHA ligu. Međutim, drugim klubovima ovakvo stanje bi moglo stvoriti probleme", kaže Mucić.

Prva sezona je definitivno pokazala sa bi SEHA mogla biti takmičenje koje ima budućnost. Međutim, organizacioni problemi su bili očigledni. Klubovi više nisu spremni da troše novac u takmičenju iz kojeg im se ništa ne vraća. Najveći problem su finansije, a da li će Udruženje SEHA konačno pronaći sponzora još se ne zna.

"Nažalost, svi smo svjesni da regionalna liga donosi mnogo dobrog sa sportske strane. No, očigledno još nismo pronašli recept kako bi to sve funkcioniralo kako treba. Možda još nismo dorasli ovakvom projektu. Moramo nešto promijeniti ako želimo da liga opstane. Radimo na tome i nadam se da ćemo uspjeti. Vodilja treba da nam bude košarkaška regionalan liga, koja je definitivno uspjela u svojoj namjeri", rekao je Mucić.

Ukoliko sezona 2012/2013. SEHA lige bude igrana naslov regionalnog šampiona braniće skopski Vardar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije