Rukomet

Savić: Imamo igračice za Euro

Savić: Imamo igračice za Euro
Foto: N.N. | Savić: Imamo igračice za Euro

Da imamo žensku reprezentaciju ne bismo se osramotili na Evropskom prvenstvu, čak mislim da bismo bili i te kako konkurentni, naglasio je ovo Darko Savić, istaknuti rukometni radnik i aktuelni direktor Ženskog rukometnog kluba Borac.

Dok je ženski rukomet u velikoj ekspanziji, posebno u regionu, što potvrđuje Euro koji je u toku u Danskoj, a na kojem su učešće uzele četiri reprezentacije iz okruženja (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija), u BiH više od decenije ne postoji ženska seniorska reprezentacija BiH. Posljednji put bh. rukometašice su zvaničan meč odigrale još davne 2008. godine. U Rukometnom savezu BiH su se godinama pravdali kako je za sve kriva finansijska situacija, ali očito je da u kući bh. rukometa ne postoji želja ni volja da se oformi ženski bh. tim.

Bilo je raznih pokušaja da se to uradi, ali završavalo je uglavnom na pričama. Direktor Borca u posljednje je vrijeme bio najveći zagovornik da se reprezentacija vrati u pogon, ali njegova inicijativa još nije prihvaćena od svih u RS BiH.

"Dok je ovakav Upravni odbor, to očito neće biti moguće. Ja sam sve pokušavao preko Marinka Umičevića, koji me podržao, navodno je bila oformljena i komisija, koja se nikad nije sastala. Nekome nije u cilju i interesu da imamo žensku reprezentaciju BiH. Pokretanje sa mrtve tačke vidim tek u novom sazivu UO RS BiH", ističe Savić.

Ambiciozni direktor Banjalučanki, koje je vratio u vrh bh. rukometa, naglašava da bi reprezentacija BiH imala i više nego konkurentnu ekipu.

"Ima potencijala, ali i kvaliteta. Mi praktički imamo spisak igračica, neke recimo nastupaju u prvim ligama Njemačke, Francuske, Danske, uz nekoliko igračica iz Premijer lige to bi bio vrlo respektabilan tim koji bi se nosio sa većinom selekcija koje trenutno nastupaju na Evropskom prvenstvu. Jasno je da se favorizuje muška reprezentacija, a ja smatram da bi ženska sa mnogo manje novca bila bolja od muške", kazao je Savić i dodao:

"Žao mi je djevojaka prema kojima se čini nepravda i uništava šansa za napredovanje i igranje u jačim ligama. Trenutna golmanica Hrvatske Tea Pijević je 2012. godine bila u Borcu, Ćamila Mičijević je igrala Premijer ligu. Nije ni mogla da igra za BiH jer reprezentacija ne postoji. Ostaje nada da će se nešto promijeniti naredne godine".

Inače, Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nema oformljenu seniorsku rukometnu reprezentaciju, pa onda i ne čudi da igračice rođene u BiH nastupaju za druge reprezentacije.

Danas polufinala na EP

Evropsko prvenstvo u Danskoj ulazi u završnicu. U petak će biti odigrani polufinalni susreti. Rukometašice Hrvatske će se od 18 sati za veliko finale boriti protiv aktuelnih prvakinja Evrope Francuskinja, dok će od 20.30 na programu biti drugi polufinalni meč između Norveške i Danske. Finale se igra u nedjelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije