Rukomet

Slučaj "Nuić" i dalje top tema: Muzurović potvrdio da je bilo propusta

Slučaj "Nuić" i dalje top tema: Muzurović potvrdio da je bilo propusta
Foto: N.N. | Slučaj "Nuić" i dalje top tema: Muzurović potvrdio da je bilo propusta

Umjesto slavlja i već početka analiziranja potencijalnih protivnika s Evropskog prvenstva u baražu za Svjetsko prvenstvo 2019. godine, rukometna reprezentacija BiH, uprkos činjenici da je trijumfom nad Švajcarskom zasluženo izborila baraž, još strepi hoće li se naći u doigravanju.

Slučaj "Tomislav Nuić" zabrinuo je sve poklonike bh. rukometa, posebno, čini se, selektora Bilala Šumana, koji se ne želi oglašavati dok Evropska rukometna federacija u Beču ne donese konačnu odluku. Ipak, u Rukometnom savezu vlada optimizam i nadu da će EHF susret između BiH i Švajcarske registrirati postignutim rezultatom (21:15).

"Ne sporim da je bilo nekih propusta s naše strane, ali oni nikako ne mogu biti prevaga po bilo kojem osnovu. U samoj izjavi delegata Darka Repenšeka vidimo da on ne spori da je na spisku imao 16 igrača te da je dva puta isti pregledao. Onda se pojavi zapisnik sa 15 igrača, a isti ne pravi niko drugi nego on. Njemu je definitivno predata potpisana lista s pasošima na kojoj se nalazi ime Nuića. Dakle, sa naše strane je sve uredno predato i verifikovano delegatu, koji je pred nama pravio spisak, a onda tek u 38. minuti primijetio da nedostaje igrač. Čekamo odluku, a imaćemo još o čemu da pričamo", kaže direktor bh. rukometaša Gordan Muzurović.

Odluka EHF-a vjerovatno će zavisiti prije svega od izvještaja delegata, koji je u jednoj od izjava istakao da je mnogo krivaca zbog ovog propusta, počev od organizatora pa do odgovornih lica. Prosto je nevjerovatno da ova konfuzija nije spriječena uoči samog početka susreta. Da Nuića zaista nema u protokolu, dalo se zaključiti i za vrijeme predstavljanja reprezentacija. Naime, oficijelni spiker u Tuzli jedino nije prozvao igrača sa brojem 27, iako je isti izašao na parket. Dakle, već tada je neko morao reagirati i spriječiti ono što se desilo kasnije (igrač igrao, postigao gol i zaradio crveni karton), a to je žalba Švajcaraca na njegov nastup.

"Zaista ne znam šta se dešavalo. U svemu mi je žao igrača, koji su odigrali fenomenalno. Neki splet okolnosti doveo je do ovoga, iskreno ne vjerujem u bilo kakvu teoriju zavjere, a iskreno sam ljut i na Švajcarce, jer su pošteno poraženi na terenu. Ne znam šta će biti, odluka može biti možda novčana kazna, kao i da se meč registruje postignutim rezultatom ili 0:10 u korist Švajcarske, nema govora o bilo kakvim drugim ishodima, kao što se može pročitati u medijima", komentar je nekadašnjeg reprezentativca BiH i kasnije člana Upravnog odbora RS BiH Enida Tahirovića.

Bez obzira na to ko je krivac za ovaj neshvatljivi gaf, a ima ih više, ostaje žal što je predstava Benjamina, Marka, Marina i društva stavljena u drugi plan, iako je to bila jedna od najboljih utakmica "zmajeva" u posljednjih nekoliko godina.

Prošli Portugal, Holandija i Litvanija

Dok se čeka službena potvrda ko će biti pobjednik Grupe 6, u kojoj je BiH na terenu osvojila prvo mjesto, poznati su svi preostali putnici u baraž iz kvalifikacija za SP 2019. godine. Najveće iznenađenje predstavlja što u doigravanju neće biti selekcija Poljske, kojoj remi s Portugalom nije bio dovoljan za plasman u plej-of.

Konačnih 27:27 odvelo je upravo Portugalce dalje, koji su, zahvaljujući golu više od Poljaka, osvojili Grupu 4.

Baraž su izborile još selekcije Litvanije pobjedom nad Latvijom (29:27) i Holandije, koja je bila bolja od Belgije (33:30), koje su se pridružile Rusiji i Rumuniji, koje su ranije izborile prolaz dalje. Žrijeb baraža, koji će se igrati sredinom juna ove godine, obavit će se 27. januara, a u istom će se naći još 12 reprezentacija sa ovogodišnjeg EP u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije