Rukomet

Srbija ostala kratkih rukava, Švajcarskoj pozivnica za SP

Srbija ostala kratkih rukava, Švajcarskoj pozivnica za SP
Foto: RSS | Srbija ostala kratkih rukava, Švajcarskoj pozivnica za SP

BAZEL - Svjetska rukometna federacija (IHF) dodijelila je danas dvije specijalne pozivnice za Svjetsko prvenstvu u rukometu, Sjedinjenim Američkim Državama i Švajcarskoj, što znači da ni Srbija ni Crna Gora neće dobiti šansu da igraju na najvećoj planetarnoj smotri.

 U objašnjenju IHF se navodi da će SAD osmi put nastupiti na Svjetskom prvenstvu, dvije godine pošto su obezbijedile svoje prve dvije pobjede ikad i završile na 20. mjestu na prvenstvu 2023.

"Pošto su Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. udaljene samo četiri godine, muška reprezentacija SAD će iskoristiti ovu šansu da se još više razvija, jačajući jezgro, što se pokazalo tokom posljednjih mjeseci tokom prijateljskih i međunarodnih takmičenja protiv jakih timova", stoji u objašnjenju.

Kada je riječ o Švajcarskoj, IHF navodi da će ta zemlje 12. put u istoriji biti prisutna na Svjetskom prvenstvu, a drugi put u posljednjih 30 godina, pošto je u Egiptu 2021. završila na 16. mjestu.

"IHF je Švajcarskoj dodijelio vajld-kard zbog kombinacije faktora, uključujući sportske zasluge, zbog čega su eliminisane u kvalifikacijama za Evropu, dio 2 – faza 2 protiv Slovenije na penale, pošto je regularnih 120 minuta završeno u pat poziciji, kao i iz komercijalnih razloga, jer su poslije detaljne analize imali najveći domet", zaključuje se u objašnjenju za dodjelu specijalne pozivnice Švajcarskoj.

Specijalnoj pozivnici od IHF nadali su se i u Srbiji i Crnoj Gori, ali su čelnici svjetskog rukometa odlučili da prednost imaju SAD i Švajcarska. Svjetsko prvenstvo igraće se u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj od 14. januara do 2. februara 2025. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije