Rukomet

Srbija u Njemačkoj "krči" put ka Parizu

Srbija u Njemačkoj "krči" put ka Parizu
Foto: Facebook / Rukometni savez Srbije | Srbija u Njemačkoj "krči" put ka Parizu

​Prvi mjesec nove godine nam donosi razna sportska dešavanja, a svoje mesto će u moru bitnih događaja će naći i rukomet. Sad već kao po običaju januar mjesec je rezervisan za najbolje što ovaj sport može da nam priušti.

Kada su u pitanju parne godine tada se zna da je pred nama novi okršaj najbiljih evropskih reprezentacija, koji će se boriti za trofej koji je namjenjen prvaku starog kontinenta.

Domaćin ove najveće rukometne smotre ove godine, uz naravno Olimpijske igre koje su na programu ovoga ljeta, će biti zemlja koja ima najjaču ligu i u koja okuplja najbolje rukometaše sveta, to je Bundesliga i to je Njemačka (10. januar – 28. januar).

Nikada Nijemci nisu bili domaćini EURO, dok su domaćini svjetske smotre rukometa bili čak sedam puta.

Trenutak istine, e pa tako možemo okarakterisati ovo prvenstvo Evrope za reprezentaciju Srbije.

Srpskim rukometašima će ovo biti osmo učešće na EURO, što značu da Srbija od 2010. godine, pa evo do sada nije propustila nijedno takmičenje starog kontinenta, što je odlična stvar.

Srbija je i do ovog prvenstva Evrope stigla u velikom stilu, gdje je pokazala da može da se nosi i sa onim najjačim reprezentacijama na svijetu.

"Orlovi" su u kvalifikacijama bili smješteni u grupu zajedno sa Norveškom, Slovačkom i Finskom i na kraju zauzeli drugo mjesto sa učinkom od pet pobjeda i jednog poraza. Jedini poraz je doživljen tamo gdje se i očekivao na gostovanju reprezentaciji Norveške, dok su sa druge strane ostvarene lagane pobjede i kod kuće i na strani protiv Finske i Slovačke. I u kvalifikacijama za ovo Evropsko prvenstvo, Srbije je uzela skalp jednoj velikoj rukometnoj reprezentaciji. U kvalifikacijama za prošlo prvenstvo je savladana Francuska (oba puta), dok su sada izabranici Tonija Đerone bili bolji od Norveške u Novom Sadu sa 25:24.

Sve to daje dosta razloga za optimizam da Srbija na ovom prvenstvu Evrope može da napravi veliki rezultat. Bilo bi sjajno kada bi se izjednačio uspeh iz 2012. godine kada je Srbija na svom terenu osvojila srebrnu medalju, gde je u finalu bila poražena od Danske, ali na putu do finala bila bolja od te Danske u grupnoj fazi, te kasnije Njemaćke, Švedske i u čuvenom polufinalu od Hrvatske.

Šansa postoji, Toni Đerona je na kormilu reprezentacije već preko tri godine, od kada je Španac postao selektor, srpska rukometna reprezentacija beleži sve bolje i bolje rezultate. Napomenuli smo da su pobeđene reprezentacije poput Francuske i Norveške, dok su i rezultati na najvećim smotrama za respekt.

Ono što je najbolje jeste da se napreduje, da se ide napred, da je atmosfera u srpskom timu odlična, da igrači hvale rad selektora, da se na svako takmičenje odazivaju isti igrači, koji su pojačani novim mladim snagama i koji mogu da stasaju i kada dođe vrijeme oni preuzmu "ključeve" ovog tima.

Ako ćemo konkretno, Srbija je na prvom takmičenju od kada je Đerona selektor zauzela 14. mjesto na EP 2022. godine, dok je na Svjetskom prvenstvu koje se odigralo 2023. godine, Srbija bila na 11. mjestu, gdje joj je jedna pobjeda nedostajala da prođe u četvrtfinale SP. Ali se tada vidjelo da ima potencijala u ovom timu, koji i dalje nije pokazao koliko zaista može. A možda je vrijeme da se to desi u Njemačkoj.

Srbija se za ovo takmičenje spremala prvo u Staroj Pazovi, gdje su obavljene one bazične pripreme da bi se onda otišlo put Španije, gdje su formu brusili na turniru u Granoljersu, gdje je Srbija imala dva poraza (Španija i Poljska i jednu pobjedu (Slovačka). Pozitivna stvar je da na tim mečevima Đerona nije imao pun sastav, tako da svoj puni potencijal ćemo vidjeti na EURO.

Kao glavni cilj, selektor Srbije je rekao da je to prolazak u narednu fazu, kao i plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre.

Da bi Srbije imala šansu da se domogne Igara u Parizu ovoga ljeta mora da na kraju bude bolja plasirana od Islanda, Mađarske i Portugala.

Dobra stvar je što su nam prva dva rivala, protivnici u grupi, tako bi jedan mogao da otpadne već u grupnoj fazi, dok reprezentacija Portugala nije došla u najjačem sastavu na ovo prvenstvo.

"Imamo dovoljno vremena za analizu protivnika i da u odnosu na to napravimo određene korekcije, adekvatno proslijedimo informacije i dovedemo igrače na optimalno isti fizički nivo. Treba ih oporaviti, ipak dolaze iz klubova i sezone, koja uveliko traje. Prolazak u glavnu rundu i borba za olimpijske kvalifikacije je cilj broj jedan. Posvećenost, ponašanje i timski duh ove ekipe se ne dovode u pitanje", rekao je selektor Srbije.

Boje Srbije na ovom prvenstvu Evrope će braniti:

Golmani: Vladimir Cupara i Dejan Milosavljev,

Lijeva krila: Nemanja Ilić (kapiten) i Vanja Ilić,

Desna krila: Bogdan Radivojević i Vukašin Vorkapić,

Pivotmeni: Mijajlo Marsenić i Dragan Pešmalbek

Bekovi: Petar Đorđić, Lazar Kukić, Ilija Abutović, Marko Milosavljević, Miloš Orbović, Predrag Vejin, Uroš Borzaš, Miloš Kos, Miljan Pušica, Uroš Kojadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije