Rukomet

Pratite nas na Google news

Srpske rukometašice izbačene iz kvalifikacija, Vučić ekspresno odgovorio EHF-u

Srpske rukometašice izbačene iz kvalifikacija, Vučić ekspresno odgovorio EHF-u
Foto: Ilustracija | Srpske rukometašice izbačene iz kvalifikacija, Vučić ekspresno odgovorio EHF-u
N.N.

Evropska rukometna federacija (EHF) isključila je u petak žensku juniorsku reprezentaciju Srbije s kvalifikacijskog turnira u Beogradu nakon što je srpski ministar policije Nebojša Stefanović zabranio odigravanje utakmice Srbije i Kosova, objašnjavajući tu odluku bezbjednosnim razlozima. Ubrzo nakon toga stigao je odgovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je iz Brisela poručio da je otkazivanje utakmice rukometnih juniorskih reprezentacija Srbije i Kosova bila jedina moguća odluka.

"Utakmica je otkazana opravdano. Nisu tu deca kriva ništa. Na teritoriji cele Srbije neće se moći igrati, jer mi Kosovo ne priznajemo", rekao je Vučić za beogradske medije iz sjedišta EU gdje se u petak, pod pokroviteljstvom šefice diplomatije EU Federikom Mogerini, sreo s kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem.

Vučić je poručio iz Brisela kako je otkazivanje utakmice bila "jedina mogućna odluka".

"Kako da vam objasnim zašto nisam dozvolio, pa evo jednostavno. Kako bi objasnili narodu u Ukrajini da ne mogu igrati u Donbasu? Kako ćemo objasniti građanima Srbije da Ukrajina neće igrati utakmicu u Kijevu protiv Kosova, a Srbija će igrati u Beogradu ili Kragujevcu? Objasnite mi tu matematiku po kojoj ćemo mi to nekome objasniti", rekao je Vučić, ocijenivši pitanje "nadrealnim", i potom dodao:

"Da li ćemo nekad negdje u inostranstvu morati igrati neku utakmicu, jer će biti veća šteta... Ali, da ovde na teritoriji Srbije priznajemo nezavisnost Kosova - ne znam kako to mislite da izvedemo. To je bila jedina moguća odluka", naglasio je Vučić.

Nakon odluke EHF-a da diskvalifikuje rukometašice Srbije s kvalifikacionog turnira u Beogradu u petak naveče je napadnuto sjedište Rukometnog saveza Srbije u Beogradu (RSS), a na prostorijama je nacrtana albanska zastava i ispisana poruka "No himna, no party", objavio je portal "B92".

"Zbog otkazivanja utakmice i nemogućnosti Srbije da odigra utakmicu, EHF je odlučio da se srpski tim isključi iz daljeg takmičenja na turniru. Na osnovu informacija, ostali mečevi Norveške, Slovačke i Kosova igraće se po rasporedu", objavljeno je na internet stranici EHF-a.

Turnir juniorki za Svjetsko rukometno prvenstvo prethodno je planiran u Kragujevcu, uz odluku da se ne ističu nacionalna obilježja i ne intoniraju himne, ali je turnir iz bezbjednosnih razloga premješten u Kovilovo kod Beograda, a odlukom EHF-a utakmice su trebale da budu bez publike i medija.

U Kovilovu su se potom počeli okupljati srpski navijači pa je policija potpuno zapriječila sve prilaze tom naselju, nakon čega je ministar Stefanović popodne saopštio da utakmica neće biti igrana iako ju je moguće organizovati, ali bi to imalo svoju cijenu.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije