Rukomet

Trener Nikola - Braco Pavlišin: Mi smo se igrali rukometa

Trener Nikola - Braco Pavlišin: Mi smo se igrali rukometa
Foto: N.N. | Trener Nikola - Braco Pavlišin: Mi smo se igrali rukometa

Mi smo se igrali rukometa, bila je vidljiva ljepota igre. Danas toga nema. Neki za današnji rukomet kažu da je grub sport, ali nije bilo tako - mi smo se igrali, nadigravali, varali protivnika, rekao je Nikola - Braco Pavlišin, legendarni banjalučki rukometni učitelj, nakon promocije svoje knjige "Igrali smo se rukometa".

Pavlišin je u svijet rukometa ušao kao trinaestogodišnjak i to u Borcu, zatim je igrao za Mladost, pa ponovo Borac. Kasnije je bio trener i znanje prenosio na rukometaše i rukometašice, od kojih su mnogi prisustvovali promociji knjige u Narodnom pozorištu RS, za koju je vladalo veliko interesovanje, pa je promocija premještena iz male u veliku salu.

"Ove ljepotice su me rasplakale. Njima sam dao dio sebe i drago mi je što su sve uspjele u životu. Ne samo one, već i rukometaši", istakao je Pavlišin dodajući:

"Da imam vremena sve bih krenuo ispočetka, ali od mene dovoljno."

Pavlišin kaže da se ranije u školama više posvećivalo sportu, ali i da ima najamanje desetak nasljednika, svojih bivših rukometaša i rukometašica.

"Ako prenesu dio onoga što sam ja njima, biće ponovo kvalitetnog rukometa u Banjaluci", rekao je Pavlišin.

Brojni bivši i sadašnji rukometaši i rukometašice, koji su prisustvovali promociji knjige u Narodnom pozorištu RS, prisjetili su se vremena kada ih je Braco trenirao.... A Pavlišin svojih igračkih i trenerskih koraka.

"Krivac za moj dolazak u rukomet bio je Miro Bjelić, a dolazak u Borac mi je odredio životni put. Uživao sam radeći s mladima, pokrete Bjelića, Arnautovića, Golića, Karadže, Karalića... sam prenosio na djecu", rekao je Pavlišin.

Zahvalio je svima koji su bili važni na njegovom životnom i rukometnom putu, a posebno Branki, s kojom je u bračne vode uplovio kao 23-godišnjak.

"Posebno hvala mojoj Branki, ovu knjigu njoj poklanjam za 50 godina braka", istakao je Pavlišin.

"Dovoljno je reći Braco Pavlišin"

Knjiga "Igrali smo se rukometa" svojevrsan je vremeplov rukometa u Banjaluci, istaknuto je na promociji.

"Dovoljno je reći Braco Pavlišin. To odmah budi asocijacije na rukomet, kako na školski, tako i na takmičarski. Braco je čovjek koji je više od 50 godina u rukometu, prvo kao igrač, a kasnije kao predani pedagog fizičke kulture, trener...", rekao je Abas Arslanagić, legendarni golman i jedan od recenzenata knjige, koji je uz Branka Jankovića, Vasu Kotura i Nenada Novakovića govorio na promociji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije