Rukomet

U nedjelju vanredna sjednica skupštine RS BiH

U nedjelju vanredna sjednica skupštine RS BiH
Foto: N.N. | U nedelju vanredna sjednica skupštine RS BiH
N.N.

U nedjelju će se vidjeti ko je za rukomet, a ko ne. Ovo je uoči vanredne sjednice Skupštine Rukometnog saveza BiH izjavio predsjednik RS Federacije BiH Asim Šahman.

U nedjelju u 12 sati na Ilidži treba da bude održana vanredna sjednica Skupštine RS BiH, koja bi trebalo da odredi smjernice bh. rukometa u budućnosti. Da bi bila održana potrebno je da prisustvuje najmanje 36 od 45 delegata.

Za razliku od prošle, koja nije održana, na ovu su svoj dolazak potvrdili i delagati, njih 15, iz Republike Srpske, koji su izabrani na posljednjoj izbornoj sjednici Skupštine RS RS.

"Nadam se da su svi delagati koji će prisustvovati sjednici Skupštine svjesni situacije. Nalazimo se pred suspenzijom te bi bilo kakve opstrukcije značile automatsku suspenziju EHF-a. U prevodu to znači da bismo rukomet igrali ni za šta", kaže Šahman.

Na sjednici Skupštine bi trebalo da budu izglasani prijedlozi na kojima su u proteklom periodu radili predstavnici entitetskih saveza (RS RS i RS FBiH), koji su i osnivači RS BiH. Prije svega se radi o privremenom rješenju u vidu osnivanja dva udruženja - jedno za klupska takmičenja na razini BiH, a drugo za rad reprezentacija. Osnivači oba udruženja bi bili RS BiH, RS FBiH i RS RS.

Udruženja bi bila registrirana kao samostalne pravne osobe i imala bi svoj ID broj, svoj žiro račun te potrebne organe i tijela, sve dok se ne prevaziđe kriza i dok RS BiH ne bude funkcionirao u punom kapacitetu, s raspoloživim ID brojem aktivnim, odblokiranim žiro računom. Iz entitetskih saveza su apelirali da će svaki izostanak sa sjednice biti svjesno dalje blokiranje svih aktivnosti na normalizaciji stanja u RS BiH.

"Na osnovu onoga što smo dogovarali u posljednje vrijeme ja sam optimista", najavio je ispred RS RS Vojislav Rađa, potvrdivši da će 15 delagata koji su izabrani na sjednici Skupštine RS RS doći.

Da li će sve proteći u najboljem radu znaće se tek u nedjelju, a postoji mogućnost da RS BiH dobije i nove članove UO, s obzirom na to da je nekoliko članova, uključujući i potpredsjednika Amira Zahirovića, podnijelo ostavke. Treba dodati i da sjednica UO zakazana za petak nije imala kvorum, ali da su pojedini članovi ipak održali neformalni sastanak, na kojem su razgovarali o aktuelnom stanju u bh. rukometu.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije