Rukomet

Zahirović: Prijedlozi Saveza vode u anarhiju

Zahirović: Prijedlozi Saveza vode u anarhiju
Foto: N.N. | Zahirović: Prijedlozi Saveza vode u anarhiju

Kada se činilo da su pred bh. rukometom bolji dani nakon što su osnivači Rukometnog saveza BiH, Rukometni savez Republike Srpske i Rukometni savez Federacije BiH, zakazali vanrednu sjednicu Skupštine za 26. avgust na kojoj bi trebalo da se riješi kriza, uslijedilo je saopštenje potpisano od strane potpredsjednika RS BiH u ostavci Amira Zahirovića koje govori da bi se agonija mogla nastaviti.

Rok Evropske rukometne federacije (EHF) koja je zaprijetila suspenzijom RS BiH ističe danas. Predstavnici RS RS i RS FBiH uputili su pismo na adresu EHF-a u kojem tvrde da ide sve po planu rješavanja problema (tvrde da suspenzije neće biti) u kojima se nalazi rukometni sport u BiH, međutim iz RS BiH sada tvrde da ono što rade entitetski savezi vodi u apsolutnu anarhiju. Zahirović naglašava da su u posljednje vrijeme okupili respektabilne ljude iz sportskog i javnog života u BiH koji su obavili razgovore u Predsjedništvu BiH, te Poreznoj upravi FBiH, a sve s ciljem konačnog rješavanja porezne registracije i izbjegavanja suspenzije EHF-a.

"Određene strukture unutar RS BiH su se odlučile na svoj vid borbe koji je u ovom trenutku u suprotnosti sa svim važećim zakonskim i podzakonskim aktima, a samim tim i Statutom RS BiH. Upozoravali smo na to da organiziranje bilo kakvog takmičenja bez samog Saveza predstavlja avanturu i nelegalan čin. Ono što se otvara kao realni problem je način sazivanja sjednice Skupštine 26. avgusta, jer pozivi nisu odrađeni po Statutu RS BiH, niti su zavedeni u protokol", kaže se, između ostalog, u saopštenju u kojem još stoji:

"Također, iz medija saznajem da su se predstavnici članica RS BiH (RS FBiH i jedan od dva RS RS) sastajali i predlagali rješenja. Nažalost, niti jednom na sastanke nisu pozvani još legalni i legitimni predstavnici RS BiH, upisani u registru Ministarstva pravde BiH. Prijedlozi sa kojima sam upoznat preko medija vode u apsolutnu anarhiju i ugrožavaju samo postojanje RS BiH. Osnivanje dva pravna subjekta je neprihvatljivo sa stanovišta RS BiH, i interes svih rukometnih radnika trebalo bi da bude uređenje krovnog saveza. Pravna je avantura registrovati dva nova pravna subjekta, a predstavljati da će isti biti pod kontrolom Saveza. Po važećoj zakonskoj legislativi, RS BiH je jedini nadležan za rukometni sport u tom obliku na nivou BiH", nalazi se i saopštenju potpisanom od strane Amira Zahirovića.

On je već uputio svima poziv na održavanje zajedničke sjednice UO RS BiH, UO RS FBiH i UO RS RS zakazane za 23. avgust u prostorijama Saveza. Istakao je nadu da će biti održana, a ukoliko i ona bude blokirana, kao i sjednica Skupštine 21. jula, onda će biti jasno da je na sceni politika nepriznavanja Statuta RS BiH i urušavanje RS BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije