Rukomet

Žikica Milosavljević: Pustite Šumana da postavi sve na svoje mesto

Žikica Milosavljević: Pustite Šumana da postavi sve na svoje mesto
Foto: Ilustracija | Žikica Milosavljević: Pustite Šumana da postavi sve na svoje mesto

Rad u Konjuhu je novi izazov da vidim gde sam i na kojem nivou. Puno radim na sebi i želim da se ozbiljno bavim trenerskim poslom, kaže za "Nezavisne" Žikica Milosavljević (45), novi trener rukometaša iz Živinica i nekada najbolje desno krilno svijeta.

Proslavljeni srpski rukometaš, koji je igrao do poznih godina, nakon sjajne igračke karijere odlučio je odmah da krene sa trenerskim angažmanom, a Konjuh mu je prvi veliki ispit u karijeri (trenirao niželigaša Jabuku). Iako se nije nadao da će svoj trenerski put krenuti iz Živinica, rado je prihvatio poziv čelnika bh. premijerligaša.

"Već sam se adaptirao na novu sredinu, uostalom to mi nije problem jer sam navikao na te stvari. Sve ide brzo, uz sve nije prvi put da sam ovde. Kada sam igrao u Valjadolidu igrali smo protiv Konjuha, a te smo sezone osvojili Kup kupova, tako da manje-više poznajem ljude. Kada je usledio poziv predsednika Almira Šahinpašića, brzo smo se dogovorili. Saznao sam da se radi o ozbiljnom klubu koji će igrati i Čelendž kup", kaže osvajač tri bronze sa Jugoslavijom i EHF Lige šampiona sa slovenačkim Celjem.

Iako je tek na početku trenerske karijere, trofejni rukometaš iz Pančeva ističe da je lakše igrati nego voditi ekipu.

"Igrački period je iza mene. Da sam mogao, igrao bih još, jer je to moj nalepši period u životu. Sada je druga situacija, sada moraš da razmišljaš još o dvadesetak drugih ljudi. Radi se o kompleksnom poslu, posebno na našim prostorima, jer ću morati biti i fizioterapeut, psiholog, rame za plakanje... Moraš održat visok nivo autoriteta, a uz sve tu je i znanje. Ostao mi je završni ispit na strukovnim studijima na Visokoj školi za sport i zdravstvo", govori nekadašnji igrač Dinama iz Pančeva, Crvene zvezde, Celja, Valjadolida, Bosne i Meteloplastike.

Milosavljević, koji je jednu sezonu proveo u sarajevskoj Bosni, upoznat je sa stanjem i kvalitetom u bh. rukometu, kojeg je uporedio sa onim u Srbiji.

"Kvalitet je tu negde. Za nijansu je u prednosti Srbija zbog kredibiliteta reprezentacija. Dosta igrača je sličnog kvaliteta kao i mentaliteta. Kvalitet, po meni, donosi dolazak stranih igrača i trenera. Nisu Španija ili Francuska postala odjednom sile. Stranci, mislim na dosta igrača sa ovih prostora, doneli su kvalitet tim zemljama. Svi su znali da prepišu te stvari, a mi to ne znamo. Što se tiče BiH, dolazak Bilala Šumana je pravi potez, treba ga pustiti da stvari postavi na mesta i da završi jedan olimpijski ciklus, onda će rezultat, ubeđen sam, doći", tvrdi naš sagovornik.

Za kraj je dodao da je rukomet dosta napredovao u odnosu na njegovo vrijeme, ali i da očekuje još dosta promjena pravila kako bi rukomet bio još atraktivniji.

"Rukomet se dosta ubrzao, prati trendove ostalih sportova. Ipak, u budućnosti će morati još da se menjaju pravila, zbog same popularnosti, pre svega mislim da se radi na povećanju broja golova. Za sada je najveća zadrška u sudijskoj organizaciji koja bi trebalo da poduzme nešto kako bi se kvalitet poboljšao", zaključio je Milosavljević, koji u karijeri ima osvojene titule u Srbiji, BiH, Sloveniji, Španiji. 

  • 3 bronzane medalje osvojio je sa Jugoslavijom i to na svjetskim prvenstvima u Egiptu i Francuskoj, te na EP U Španiji.
  • 2004. godine postao je klupski prvak Evrope sa ekipom Celja
  • 2001. godine na SP U Francuskoj je proglašen za najbolje desno krilo svijeta

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije