Rukomet

"Zmajice" se vratile na mapu Evrope

"Zmajice" se vratile na mapu Evrope
Foto: N.N. | "Zmajice" se vratile na mapu Evrope

Sa dvije pobjede na pretkvalifikacionom turniru za Evropsko prvenstvo u Grčkoj ženska rukometna reprezentacija BiH nakon 13 godina pauze vratila se na rukometnu mapu Evrope.

Bh. dame su prvo savladale Italiju (25:22), a danas i Letoniju (31:19) u utakmici posljednjeg kola turnira u Veriji, što je na kraju bilo dovoljno za drugo mjesto u grupi.

Grčka, koja je u prvom kolu bila bolja od BiH (29:18), je kao prvoplasirana selekcija izborila nastup u glavnoj rundi kvalifikacija.

Samo pojavljivanje bh. dama u Grčkoj predstavlja veliki uspjeh za bh. rukomet, a uz to sve ostvarene su pobjede koje su donijele potrebne EHF bodove bh. selekciji koji će biti važni u narednim izazovima.

Selektoru Radanu Rovčaninu i njegovom stručnom štabu, a posebno igračicama, koje su konačno dočekale da zaigraju za reprezentaciju, treba odati priznanje za ono što su za kratak period uradili, a najvažnije - vratili su ovu selekciju u pogon.

Radost djevojaka poslije trijumfa nad Italijankama, prvog nakon višedecenijske pauze, najbolje pokazuje koliko im ona znači. Rezultat dobija na značaju kada se zna da gro djevojaka potpomognutih s tri igračice iz inostranstva u ovoj selekciji igra u Premijer ligi BiH.

"Pokazali smo šta možemo i ovo je početak dobre priče. Jako je bitno da smo pobijedili radi samopouzdanja naših cura. Razumljivo je da nakon toliko pauze ne možemo očekivati velike rezultate, ali smo pokazale kojim putem treba da idemo", rekla je Anica Gudelj. Kapiten Slađana Topić takođe nije krila impresije nakon povratka na evropsku scenu, kao i prve pobjede.

"Svi mogu biti ponosni na nas, mi smo ponosne i srećne. Ostvarile smo istorijski trijumf protiv Italije. Hvala svima koji su nas podržavali i vjerovali u nas", naglasila je Topićeva.

Kada je u pitanju utakmica protiv Letonije, koja je takmičenje završila sa tri poraza, u bh. timu su se najviše istakle Nikolina Čutura sa šest golova, Armina Isić je dodala četiri, dok su Jovana Ilić, Anđela Boras, Ana Vrančić, Isidora Kršić i Slađana Topić dodale po tri. Poredak Grupe 2: Grčka 6, BiH 4, Italija 2, Letonija 0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije