Rukomet

Pratite nas na Google news

Zvanično: Toni Đerona novi selektor rukometaša Srbije

Zvanično: Toni Đerona novi selektor rukometaša Srbije
Foto: Screenshot/Youtube | Zvanično: Toni Đerona novi selektor rukometaša Srbije
N.N.

Pričalo se i pisalo da će Toni Đerona postati selektor muške rukometne reprezentacije Srbije.

Sada je ta informacija i zvanična - Španac će sjesti na klupu "orlova".

Upravni odbor Rukometnog saveza Srbije donio je odluku o imenovanju španskog stručnjaka za novog selektora, dok će proslavljeni srpski reprezentativac Ratko Nikolić biti tehnički direktor reprezentacije.

Potpredsjednik UO RSS, Dragan Škrbić, obrazložio je odluku o prijedlogu Tonija Đerone.

"Tonija poznajem iz vremena dok sam igrao u Barseloni. Reč je o ozbiljnom stručnjaku, profesoru na Univerzitetu, bio je deo Barselone 15 godina, od najmlađih kategorija do prvog tima. Ima iskustvo u pravljenju piramide i radu sa svim selekcijama, a ne samo vođenju A tima. To je bila i naša ideja. Dosta imena koja su se pojavljivala imala su za cilj da odrade EHF nedelju ili prvenstvo. Želimo drugačiji pristup. Ovo nije prvi stranac na klupi reprezentacije, imali smo Vranješa, koji je švedska škola rukometa. Zašto Španac? Njihova škola rukometa već dominira godinama", objasnio je Škrbić.

Toni Đerona je rođen 1973. godine. Trenersku karijeru započeo je u mlađim kategorijama španske Barselone 1999. godine. Od 2004. do 2008. godine bio je član stručnog štaba slavne generacije Barselone koja je 2005. godine osvojila EHF Ligu šampiona. Funkciju tehničkog direktora omladinske škole Barselone obavljao je od 2008. do 2015. godine, uz vođenje drugog tima najuspješnijeg tima u istoriji rukometa.

I prvi čovjek srpskog rukometa, Božidar Đurković, imao je lijepe reči za novog selektora:

"Nema čoveka koji je radio sa njim, a da je nešto rekao loše. Reč je o univerzitetskom profesoru. Znam da se pojavljivalo prethodnih dana - šta će stranac Srbiji? Daću vam odgovor. Nemce je uspešno vodio Islanđanin, Poljake Nemac, Makedonce Španac, Slovence Vujović, pa Vranješ", rekao je predsednik RSS.

Kao trener katarskog El Džaiša, Đerona je osvojio triplu krunu u sezoni 2015/2016 i duplu krunu u sezoni 2016/2017.

Najveći trenerski uspjeh ostvario je sa reprezentacijom Tunisa, sa kojom je na prvenstvu Afrike 2018. godine osvojio zlatnu medalju.

U vrijeme svog mandata u Tunisu, osvojio je i kontinentalno srebro u januaru 2020. godine, srebrnu medalju na Mediteranskim Igrama 2018 u Taragoni, kao i 12. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2019. u Njemačkoj i Danskoj.

Rukometna selekcija Srbije je razočarala na Evropskom prvenstvu početkom 2020. godine, a zbog pandemije virusa korona je (za sada) ostala bez šansi za plasman na Svjetsko prvenstvo.

(Mondo.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije