Rukomet

Predstavljen Ivica Obrvan: Situacija složena, vjerujem u igrače

Predstavljen Ivica Obrvan: Situacija složena, vjerujem u igrače
Foto: Anadolija | Zvanično predstavljen Ivica Obrvan: Situacija složena, vjerujem u igrače

U Sarajevu je danas javnosti zvanično predstavljen Ivica Obrvan, nedavno imenovani selektor muške rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Rukometnog saveza BiH Mensur Sinanović podsjetio je da je Upravni odbor Rukometnog saveza BiH jednoglasno donio odluku o imenovanju selektora Obrvana.

"Morali smo preduzeti neke mjere jer, kao što znate, nalazimo se u procesu kvalifikacija za EURO 2022. Odigrali smo tri utakmice dosad. Jedinstvenog smo stava kao članovi Upravnog odbora da želimo da se kvalifikujemo, da rezultati nisu onakvi kakve smo očekivali. Bilo je to još nekih razloga, pa smo morali da angažujemo stručnjaka kao što je Ivica Obrvan. Nadam se da će kao stručnjak sa svojim referencama preuzeti kvalitetno reprezentaciju i da će danas kvalitetno početi pripreme. Nadam se da ćemo se 14. marta u Bugojnu zajedno svi radovati novoj pobjedi", kazao je Sinanović.

Selektor Obrvan istakao je da je počašćen pozivom da preuzme rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

"Kada imate priliku da postanete selektor reprezentacije jedne zemlje, a strani ste državljanin, to je ponos i čast svakom. Cilj je da podignemo nivo igara u periodu ispred nas, da se pokušamo plasirati na Europsko prvenstvo. Situacija nakon tri odigrana kola je složena. Međutim, u sportu je tako da uvijek morate težiti ka sljedećim utakmicama. Vjerujem u ove igrače koji su na raspolaganju i da možemo ostvariti taj cilj. Naravno da nisam čudotvorac, ali da možemo obećati rad, red i sve ono što nosi igranje za reprezentaciju", rekao je Obrvan.

Istakao je da selekciju BiH u nedjelju čeka teška i važna utakmica protiv Austrije, ali da se nada najboljem.

"Moramo porazgovarati o planu igre, o nekim odgovornostima u igri i podijeliti uloge između svih igrača koji su pozvani. Imamo određenih problema oko odziva najboljih igrača. Prije svega, Marko Panić, koji je odsutan zbog obiteljskih razloga, zbog trudnoće žene. Žao mi je što ga nema, jer igra sjajnu sezonu u Ligi prvaka. Nastavit ćemo naravno s ostalim igračima i to nadomjestiti. Problem koji još nije definitivan ali je izvjestan je sa Ivanom Karačićem. Izrael je zatvorio jučer aerodrome, tako da on za sada nije u mogućnosti da stigne u Sarajevo. Čekat ćemo dokle budemo mogli. Ovi igrači koji su na raspolaganju, vjerujem da ćemo se uspješno pripremiti za reprezentaciju Austrije, pokazati dobru igru i pobijediti u nedjelju u Bugojnu", rekao je Obrvan.

Napomenuo je kako je od ljeta potrebno razmišljati i o određenom podmlađivanju rukometne reprezentacije.

"U nekom narednom ciklusu, od ljeta, moramo razmišljati o podmlađivanju reprezentacije i unošenju mlađeg kadra. To će ići nekim prirodnim putem. Svakako, pokušat ću nametnuti neku svoju viziju rukometa, onakvu kakva se možda danas igra i traži. Da će biti određenih promjena u igri, načinu igre i izboru nekih igrača, svakako da će biti", poručio je Obrvan.

Predsjednik Rukometnog saveza FBiH i član UO RS BiH Asim Šahman izjavio je da su zbog rezultata u posljednje vrijeme u Upravnom odboru odlučili da potraže neko drugo rješenje i angažuju Ivicu Obrvana.

"Očekujemo u nedjelju da ćemo pobijediti reprezentaciju Austrije", kazao je Šahman.

Obrvan je na klupi bh. rukometaša naslijedio Bilala Šumana, čovjeka koji je po prvi put u istoriji odveo BiH na Evropsko prvenstvo, koje je prošle godine održano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Obrvan je imao odličnu igračku karijeru tokom koje je nastupao za Metković, Zagreb i njemački Post Šverin. Sa Zagrebom je osvajao naslove šampiona SFR Jugoslavije (dva puta) i Hrvatske (pet), ali najveći uspjesi vežu se za evropsku scenu.

Može se pohvaliti da je kao igrač osvojio dva naslova klupskog šampiona Evrope, 1992. i 1993. godine, a Superkup 1993. Bio je reprezentativac Hrvatske u njenom stvaranju, a od odličja izdvaja se zlato sa Mediteranskih igara 1993. i bronza sa Evropskog prvenstva 1994. godine.

Trenersku karijeru počeo je u rodnom Metkoviću na klupi istoimenog kuba. Kao igrač-trener 2000. godine odveo je Metković do najvećeg uspjeha u istoriji pehara u Kupu EHF. Kasnije je vodio Medveščak, Gorenje, Zagreb i Chambery, a bio je i selektor reprezentacije Sjeverne Makedonije.

Debi na klupi BiH novi selektor imaće 14. marta u Bugojnu, kada će se "zmajevi" u kvalifikacijama za EURO 2022 sastati s Austrijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije