Sportovi na vodi

Amina Kajtaz potpisla za mostarsku Orku

Amina Kajtaz potpisla za mostarsku Orku
Foto: Fena | Amina Kajtaz potpisla za mostarsku Orku

Najbolja bh. plivačica Amina Kajtaz potpisala je pristupnicu Klubu vodenih sportova Orka iz Mostara.

Po riječima predsjednika Orke Damira Đedovića, Plivački savez BiH dopušta dvojnu registraciju, pa će tako ubuduće bh. olimpijka pored zagrebačke Mladosti braniti boje i mostarske Orke.

Rođena Mostarka nastaviće trenirati u Mladosti, a u vrijeme koje bude provodila u Mostaru imat će podršku Orkinih trenera.

"Mi ovim činom dobivamo puno, dobivamo jako kvalitetnu plivačicu koja će biti primjer našoj djeci u klubu da se radom i trudom puno toga može postići. Stojimo Amini uvijek na raspolaganju da radi treninge s našim trenerima, da trenira u našem klubu i s naše strane učinit ćemo sve što možemo da Amina ostvari svoj cilj", poručio je Đedović.

Glavna dva cilja u 2019. i 2020. za najbolju bh. plivačicu su Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji ove i Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine.

"Iza mene je jako uspješna, u isto vrijeme i turbulentna godina, jer sam iz Mostara preselila u Zagreb. Nova okolina, novo društvo, novi treneri, sve je to doprinijelo mom plivačkom razvoju. Ostvarila sam jako dobre rezultate, a najbolji rezultat je bio polufinale Europskog prvenstva u kojem sam otplivala 100 metara leptir ispod jedne minute", kazala je Kajtaz.

Najavila je brojne nastupe na plivačkim mitinzima širom Evrope, a sve bi trebalo kulminirati Svjetskim prvenstvom u vodenim sportovima u julu u južnokorejskom gradu Gvanžu.

"U četvrtom mjesecu idem s hrvatskom reprezentacijom u Tursku, to će biti najteže pripreme. Nakon toga imamo državno prvenstvo Hrvatske, državno prvenstvo Bosne i Hercegovine, na jednom prvenstvu nastupam za Mladost, na drugom za Orku. Bit će dosta natjecanja po Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i drugim europskim gradovima. Krajnji cilj je odlazak na Svjetsko prvenstvo gdje se nadam nekom dobrom rezultatu", dodala je Amina.

U sljedeće dvije godine na najvećim svjetskim takmičenjima mostarska plivačica fokusiraće se na trke 100 i 200 metara delfin. Za 100 metara već je ispunila B olimpijsku normu, a nada se kako će to uspjeti i na dvostruko dužoj dionici, disciplini koju do sada nije plivala.

Ovom prilikom prvi čovjek Orke još jednom je upozorio na problem loše sportske infrastrukture u Mostaru koja koči razvoj mladih plivačkih talenata.

Po Đedovićevim riječima, pored Amine Kajtaz, Mostar ima brojne druge sjajne mlade plivače, ali zbog nedostatak 50-metarskog zatvorenog bazena praktično je nemoguće da oni naprave iskorak iz mlađih kategorija u seniorsku konkurenciju.

"Figurativno rečeno, vježbamo nogomet na malom terenu, a igramo na velikom. Mi da nemamo 25-metarski bazen u Rodoču koji su ljudi s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru doveli u red, mi danas ne bismo sjedili i pričali ovu priču", kazao je Đedović.

Dodao je kako je krajnje vrijeme da se povede debata o gradnji zatvorenog bazena u Mostaru.

"Ne može nam sve biti luksuz i ne može sve biti skupo. Da bi se grad zvao gradom mora imati određene objekte. Skupo je pozorište, skupa je sportska dvorana, skupa je javna rasvjeta, sve je skupo, ako ćemo tako gledati. Međutim, neki osnovni civilizacijski doseg trebao bit biti da grad poput Mostara ima zatvoreni olimpijski bazen. Znam da to nije jedini problem Mostara, ne može sve preko noći, ali moramo barem početi pričati o tome, barem za početak da imamo neki idejni projekt", kazao je Đedović.

Đedović je dodao kako je Amina Kajtaz postala studentkinja Odsjeka sport i zdravlje Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, na kojem je Đedović jedan od profesora.

"Mi ćemo kao Fakultet i Univerzitet staviti sve svoje resurse na raspolaganje kako bi pomogli Amini u ispunjenu njenih ciljeva", istaknuo je Đedović te je pozvao sve druge vrhunske sportiste da krenu Amininim koracima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije