Sportovi na vodi

Pratite nas na Google news

Arman Livadić, bh. plivač, u bazen uskače već u šest ujutro

Arman Livadić, bh. plivač, u bazen uskače već u šest ujutro
Foto: N.N. | Arman Livadić, bh. plivač, u bazen uskače već u šest ujutro
Edin Spržo

Jedan od najperspektivnijih bh. plivača Arman Livadić (16) vodi se logikom da će se trud i rad kad-tad isplatiti. Stoga ovom šesnaestogodišnjaku iz Sarajeva nije teško da ima nešto drugačiji život od većine svojih vršnjaka.

Ustajanja u šest ujutru te povratak kući u kasne sate ne predstavljaju mu napor ni problem, jer je, kaže, svjestan da će samo odricanjem, treninzima i velikom željom jednog dana postati vrhunski sportista, što mu je i cilj.

Da ide u tom smjeru, pokazuju njegovi dosadašnji rezultati. Apsolutni je vladar bazena u svojoj kategoriji, aktuelni prvak BiH je u disciplinama 50, 100 i 200 metara kraul u kategoriji mlađih juniora. Član Plivačkog kluba Sport Time iz Sarajeva svjestan je da je tek na početku karijere te da ga neće ništa poremetiti u ostvarivanju visokih ciljeva.

"Intenzivno se bavim plivanjem od desete godine i ljubav prema ovom sportu svakim danom je sve jača. Treniram 12 puta sedmično u bazenu uz dodatne, tzv. suhe treninge pod vodstvom kondicionog trenera Aldina Avdića. To u prevodu znači da sam u bazenu svako jutro od 6.15, onda popodne, plus suhi treninzi, a u međuvremenu moram ispunjavati i školske obaveze. Nije lako, ali iskreno uživam", kaže učenik Pete gimnazije i dodaje:

"Bez podrške škole, prvenstveno direktorice Denize Tokalije i razrednika Admira Modronje, kompletan trenažni proces i uklapanje školskih i sportskih obaveza bilo bi skoro pa neizvodivo, pa sam im iznimno zahvalan na razumijevanju."

Talentovani Livadić trenira pod palicom svog trenera Evelina Avdića, s kojim je ostvarivao značajne rezultate na velikom broju internacionalnih takmičenja. Reprezentativac BiH ovoga ljeta nastupio je na EYOF-u u Bakuu, gdje je ostvario dobar rezultat, u konkurenciji 50 najboljih mladih plivača Evrope osvojio je 20. mjesto u svojoj primarnoj disciplini 100 m kraul. Krajem prošle godine kao 15-ogodišnjak osvojio je peto mjesto na Centralnoevropskom prvenstvu u kategoriji do 16 godina.

"Zadovoljan sam kako teče moja karijera. Znam da me čeka još mnogo posla. Trenutno se sa trenerom Avdićem pripremam za nastup na Centralnoevropskom prvenstvu u Mađarskoj, gdje očekujemo dobre rezultate", ističe bh. šampion.

Tinejdžer iz Sarajeva je za kraj naglasio da ga u posljednje vrijeme oduševljava i inspirše američki plivač Kejleb Dresel, osvajač osam medalja sa posljednjeg svjetskog prvenstva. Takođe se nada da će jednog dana kao bh. olimpijac nastupiti na Olimpijskim igrama.

"San svakog sportiste, pa tako i mene, jeste da svoju zemlju jednog dana predstavljam na OI", zaključio je Arman Livadić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije