Sportovi na vodi

Banjalučanin koji polako osvaja Ameriku

Banjalučanin koji polako osvaja Ameriku
Foto: N.N. | Banjalučanin koji polako osvaja Ameriku

Jedan od najboljih bh. plivača, Jovan Lekić, inače rođeni Banjalučanin je prošle godine odlučio da plivačku, ali i akademsku karijeru nastavi na Univerzitetu Luzijana (SAD).

Ovaj 20-godišnjak je već pokazao klasu na raznim takmičenjima i već polako osvaja srca Amerikanaca. 

Trenutno je na takmičenju u Alabami, to je šampionat jugoistočne konferencije (SEC). Plivao je juče na 500 jardi slobodno u vreenu 4,13.93, te time oborio rekord svog Univerziteta za šest sekundi. Kada se to vrijeme konvertuje na 50 metarski bazen i na 400m slobodno njegovo vrijeme iznosi 3,46.63 i nosi 915 FINA bodova. Bio je član štafete svog Univerziteta koja je postavila takođe rekord na 4×200 jardi slobodno s vremenom 6:17.53. Jovan je plivao kao druga izmena. 

Inače, Jovan se sjajno snašao u SAD. Završio je prvi semestar, vrijedno trenira, sprema se za takmičenja, ali i uči. U martu je i planu da nastupi na Kanada Open, takmičenje na 50 metarskom bazenu, gdje se nada dobrom rezultatu koji bi mu mogao donijeti i plasman na Olimpijske igre. 

Podsjetimo, Jovanu Lekiću je u avgustu 2022. godine ukinuta dvogodišnja suspenzija protiv dopinga, nakon čega se mladi banjalučki plivač vratio se najvećoj ljubavi-plivanju. Poslije velikog razočarenja koje je doživio tada Lekić se se odlučio da nema svrhe ostati u BiH.  Jovan Lekić je 2021. godine na Evropskom prvenstvu za juniore u Rimu oduševio bh. javnost osvojivši dvije medalje. Bio je srebreni na 400 metara slobodno (3:50,79) i bronzani na 200 slobodno (1:48,46). Nedugo zatim, uslijedio je veliki šok za mladu plivačku senzaciju. 

Bio je pozitivan na higenamin, te je suspendovan na dvije godine od strane Agencije za antidoping kontrolu BiH, ali je Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS) po žalbi presudio da zabranjena supstanca nije navedena na etiketi suplementa prije treninga koji je konzumirao.

CAS mu je smanjio suspenziju sa dvije godine na minimalnih šest mjeseci, što je velika pobjeda Lekića i njegovog tima iz kojeg su od prvog dana tvrdili da odluka nije pravedena, a posebno su bili kivni na Agenciju za antidoping kontrolu BiH koja niti jednog trenutka nije pomogla da se ovaj slučaj riješi, jer je bilo očigledno da tada maloljetni Jovan nenamjerno uzeo pomenuti preparat, čak više prvobitno su predlagali četverogodišnju suspenziju, a zatim su izrekli kaznu od dvije godine koja je napravila veliku i neizmjernu štetu u tom trenutku jednom od najtalentovanijih plivača Evrope. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije