Sportovi na vodi

Banjaluka i Foča rafting centar svijeta

Banjaluka i Foča rafting centar svijeta
Foto: A. Čavić | Banjaluka i Foča rafting centar svijeta

U Banjaluci je danas zvanično počelo Svjetsko prvenstvo u raftingu u R4 kategoriji koje će do 1. juna biti održano na rijekama Vrbas i Tara u Foči.

Organizator takmičenja rafting klub Kanjon iz Banjaluke obavio se sve neophodne pripreme za uspješno odražavanja manifestacije za koju kažu da će biti jednako spektakularna kao i svjetska smotra koja je održana 2009. godine.

Svečana ceremonija otvaranja je zakazana sa četvrtak veče od 21 čas na Vrbasu ispod zidina tvrđave Kastel a gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković pozvao je sve da podrže, budu dio i iuživaju u ovom velikom sportskom takmičenju.

"Treba da pokažemo svi zajedno da smo najbolja publika, da budemo podrška svim takmičarima koji dolaze u naš grad, ne samo iz regiona i Evrope, nego i iz cijelog svijeta. Ovo je za  Banjaluku najveći događaj u ovoj godini i ponosni smo domaćini. Dođite, prisustvujte spektaklu. Važno je da pokažemo posvećenost, da dokažemo koliko je rafting duh, duša i identitet našeg grada", rekao je Stanivuković.

Predsjednik Rafting kluba Kanjon Aleksandar Pastir naveo je da rafting postaje veliki sport i izrazio nadu da ćemo ga uskoro gledatio i na najvećoj planetarnoj smotri.

"Nadamo se da ćemo jednog dana svjedočiti da ovaj sport postaje i dio Olimpijskioh igara te se nadam da ćemo mi biti zaslužni za to, jer sve ovo što radimo pokazuje na kojem nivou je rafting kao sport. Prije 20 godina malo se znalo o raftingu kao sportu. Mi smo bili istrajni i dovodimo drugi put Svjetsko prvenstvo u Banjuluku. Dobili smo organizaciju iz mnogo razloga, prvenstveno zbog tehničkih mogućnosti, jer Banjaluka mnogo toga ispunjava. Imamo ovakvu rijeku na ovakvoj destinaciji, osvjetljenu noćnu stazu za slalom, a tu je i rijeka Tara koja je jedna od najljepših rijeka u Evropi. Zajedničkim snagama pokazaćemo dasu Banja Luka i Foča najbolji domaćini na svijetu", naveo je Pastir i izrazio zahvalnost svima koji su pomogli u organizaciji SP a između ostalog Vladi Republike Srpske i Ministarsvu porodice, omladine i sporta, Gradu Banjaluka, Opštini Foča te brojnim sponzorima i prijateljima rafting sporta.

Prvi takmičarski dan je petak kada će na Vrbasu biti vožene trke sprinta i hed tu hed. dok su u subotu hed tu hed trke za ekipe do 19 godina. U nedjelju je slalom a u ponedjeljak se ekipe sele u Foču. U utorak je treninga na Tari a u srijedu se vozi spust.

Pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske, Mario Đuran, istakao je da će ovih sedam sedam dana Republika Srpska biti rafting centar svijeta u i da nema sumnje da će Banjaluka i Foča biti na nivou ulozi domaćina.

Na SP će nastupiti 63 ekipe tj. 400 takmičara iz 23 zemlje a prvi čovjek Međunarodne rafting federacije Džo Vili Džons kaže da će predstojeće SP biti pun pogodak.

"Ovo nam je 19. SP a već treći put sam u prelijepoj Banjaluci koja po drugi put dočekuje najbolje svjetske raftere. Svi smo uzbuđeni smo i jedva čekao da takmičenje počne", kaže Džons.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije