Sportovi na vodi

Banjaluka u centru plivačkog sporta

Banjaluka u centru plivačkog sporta
Foto: N.N. | Banjaluka u centru plivačkog sporta

Osim zavrpnice rukometnog Kupa BiH, Banjaluka će ovog vikenda centar plivačkog sporta u regionu jer se u organizaciji Plivačkog kluba Olimp 26. i 27. maja, na Gradskom olimpijskom bazenu održava 11. međunarodni plivački miting "Banjaluka open 2018".

Na ovom međunarodnom takmičenju, nastupiće oko 430 plivača iz 47 klubova i 12 zemalja. Najavljen je imeđu ostalog dolazak jakih ekipa iz Kolumbije, Meksika, Turske a zanimljivo je da reprezentacija Srbije dolazi u najjačem sastavu, predvođena Velimirom Stjepanovićem, Čabom Silađijem i Ivanom Lenđerom.

Ministar porodice, omladine i sporta RS Jasmina Davidović kazala je da je ovaj miting prepoznat i uvršten u manifestacije od značaja za RS.

"Na ovaj način RS pokazuje da ima kvalitetnu infrastrukturu za održavanje ovakvih velikih plivačkih manifestacija i da imamo ljude koji su sposobni kao organizatori da organizuju ovako vrhunska takmičenja, što je izuzetno važno i time pokazujemo našu jačinu i kvalitet u sportu", rekla je Davidovićeva i dodala da  resorno Ministarstvo podržava ovo takmičenje i finansijski a ove godine sa 11.000 KM.

Miting se nalazi u kalendaru Svjetske plivačke federacije (FINA), i kao takav predstavlja kvalifikacioni miting na kome se mogu isplivati norme za Olimpijske igre mladih i za Svjetsko prvenstvo u plivanju koje će naredne godine biti održano u Južnoj Koreji.

Sportski direktor PK Olimp Željko Panić rekao je njegov klub 11. godinu organizator ovog plivačkog mitinga koji je ove godine najmasovniji. Panić je istakao da je za organizovanje plivačkog mitinga na ovom nivou potrebno 35.000 KM i da je ovu sportsku manifestaciju ove godine podržala i Vlada Republike Srpske, na čelu sa premijerkom Željkom Cvijanović koja će ovaj sportski događaj sutra zvanično otvoriti. Svečana ceremonija otvaranja mitinga  počinje u 16.45 časova a obezbjeđen je direketan TV prenos finalnih trka na RTRS.

Organizaciju Međunarodnog plivačkog mitinga "Banja Luka open 2018"  podržao je i Grad Banjaluka te kompanija m:tel.

Promoteri mitinga su plivači Olimpa Nikola Bjelajac i Adi Mešetović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije