Sportovi na vodi

Banjaluka u znaku plivanja, na GOB-u takmičari iz devet zemalja

Banjaluka u znaku plivanja, na GOB-u takmičari iz devet zemalja
Foto: NN | Banjaluka u znaku plivanja, na GOB-u takmičari iz devet zemalja

Banjaluka je domaćin 14. Međunarodnog plivačkog mitinga "Banjaluka open 2022", koji će na Gradskom olimpijskom bazenu biti održan 21. i 22. maja.

Pod motom "Rođen da budeš plivač" ovogodišnje takmičenje okupiće 470 učesnika iz devet država, Italije, Srbije, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Bosne i Hercegovine. Plivački klub Olymp već 14 godina organizuje ovaj sportski događaj.

"Miting je značajan ne samo za plivanje, već uopšte za sport i razvoj sporta u našem gradu. Ovo takmičenje se redovno nalazi u kalendaru FINA (Svjetske plivačke federacije), te je kao takvo kvalifikaciono za ispunjavanje normi za svjetska i evropska prvenstva i Olimpijske igre", poručio je direktor Plivačkog kluba Olymp Miodrag Čeko i podsjetio da miting već godinama okuplja najbolja imena iz svijeta plivanja poput Milorada Čavića, Nađe Higl, Evgenija Korotiškina, Janje Šegl, te dodao da su ove godine među učesnicima i bh. plivači Nikola Bjelajac, Emir Muratović, David Vučić...

Najbolji plivač Olympa Nikola Bjelajac poručio je da predstoji sjajno takmičenje uz jaku konkurenciju, ali da očekuje da ispliva najbolje vrijeme i ponovi rezultate od prošle godine.

"Ovo je sjajan test i priprema za učešće na Svjetskom prvenstvu u plivanju", dodao je Bjelajac.

Miting ima veliku podršku gradskih struktura.

"Ponosni smo na veliki odziv takmičara, Banjaluka će ovog vikenda biti pravi plivački centar", poručila je savjetnica gradonačelnika Mirna Savić - Banjac, dodavši da je Grad Banjaluka prepoznao značaj ovog takmičenja i podržao cjelokupnu organizaciju.

Ona je napomenula da i na druge načine podržavaju kako plivački sport tako i druge vodene sportove, pojasnivši da su pokrenuti projekti školskog plivanja, ali i da je i vaterpolo uvršten kao sport u školsku ligu.

"Kako bismo sistemski radili na popularizaciji vodenih sportova, koji će zasigurno izroditi nove sportiste ovaj projekat sprovodimo uz podršku našeg proslavljenog vaterpoliste Dejana Savića, koji će ujedno biti i gost ovogodišnjeg Međunarodnog plivačkog mitinga", rekla je Savić-Banjčeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije