Sportovi na vodi

Čeprkalo nezadovoljan podrškom Ministarstva: 5.000 KM za pripreme poniženje

Čeprkalo nezadovoljan podrškom Ministarstva: 5.000 KM za pripreme poniženje
Foto: N.N. | Čeprkalo nezadovoljan podrškom Ministarstva: 5.000 KM za pripreme poniženje

​Bh. plivač Mihajlo Čeprkalo nezadovoljan je podrškom Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, a iz Ministarstva ističu da je on imao podršku i da je ima, te da je u proteklih šest godina dobio 25.000 KM.

"Prije otprilike mjesec dana upriličen mi je prijem kod ministarke porodice, omladine i sporta RS Sonje Davidović zbog takozvane pomoći na putu za Olimpijske igre. Podrška je obećana, ali je ispalo da je to sve, samo ne podrška! Odobreno je 5.000 KM?! Ne znam da li ljudi koji su zaduženi za njima tzv. profesionalni sport imaju pojma šta se s ovim sredstvima može uraditi. Odgovor je, ne malo, već ništa! Trener Goran Grahovac i ja možemo da uzmemo karte za visinske pripreme, odemo i odmah se vratimo", stoji u objavi Čeprkala na Instagramu, u kojoj podsjeća da je bio učesnik OI 2016. i drugih velikih takmičenja i dobitnik više priznanja.

Priložio je i finansijski plan do kraja godine.

"Troškovi prelaze 50.000 KM. Kao i ostali sportisti kod nas, snalazimo se na razne načine i finansiramo se koliko je to moguće iz sopstvenih izvora. Ovaj iznos, naravno, sami ne možemo da podnesemo", naveo je Čeprkalo dodajući da je suludo ulagati u sportistu pola godine pred početak OI:

"Ako želimo ozbiljnije rezultate, jedan ciklus traje četiri godine i mora se sve četiri godine ulagati, bez obzira na rezultate tih godina. I sada će vjerovatno biti priča kako to nije jedina podrška, kako će podrške biti sa više strana, ali jedna je poenta! Da nije u redu za pripreme za OI izdvojiti 5.000 KM, jer to bi svim sportistima u ovoj situaciji bilo ponižavajuće."

Nakon objave Čeprkala oglasilo se i Ministarstvo:

"Nakon ostvarivanja B olimpijske norme Čeprkalo je pozvan u Ministarstvo i obećana mu je podrška koju je imao i prethodnih godina, ali i da će isplata sredstava ići određenom dinamikom te da će u narednoj, olimpijskoj godini, podrška biti značajnija, čime je bio zadovoljan. Za šest godina, od kojih se dvije nije takmičio, dobio je 25.000 KM, od čega u olimpijskoj 2016. godini 15.000 KM. U istom periodu klub u kojem trenira dobio je 62.000 KM. Podršku mladim sportistima koji ostvare potencijalnu olimpijsku normu pružaju i grad Banjaluka, Olimpijski komitet BiH i Ministarstvo civilnih poslova, a Čeprkalo ima i stipendiju Tvornice obuće 'Bema'. Čeprkalo nije jedini koji je ostvario B olimpijsku normu, dva plivača ostvarila su pomenutu normu i stala u red na putu ka OI."

Istaknuto je da je Ministarstvo uvijek vodilo računa o olimpijskim kandidatima:

"Ministarstvo je pružalo podršku u vidu stipendija, finansiranja pojedinaca i dodjelom sredstava putem konkursa za igre na sreću i ta podrška je i ove godine obećana Čeprkalu, a podsjećamo da je naredna godina, u kojoj bi trebalo da dobije značajnija sredstva, olimpijska. Upravo vodeći računa o potrebama sportista, povećan je iznos stipendija za potencijalne olimpijske kandidate sa 2.400 KM na 3.000 KM."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije