Sportovi na vodi

Dvanaestogodišnja plivačica obara rekorde bez bazena

Dvanaestogodišnja plivačica obara rekorde bez bazena
Foto: N.N. | Dvanaestogodišnja plivačica obara rekorde bez bazena

TUZLA - Tuzlanska plivačica Zerina Vrabac proteklog vikenda je osvojila nove četiri zlatne medalje na takmičenju u Beogradu, a sve to uz činjenicu da nema adekvatne uslove za treniranje.

Proteklog vikenda na Mitingu mladih plivača Vračar u Beogradu, Zerina Vrabac osvojila je četiri zlata, i to u disciplinama 50 metara prsno, te 50, 100 i 200 metara delfin. Vikend prije, na Plivačkom mitingu "Pirat Open" u Kragujevcu Zerina je  oborila rekord Lane Pudar na 200 metara delfin stilom u uzrastu djevojčica do 12 godina, a osvojila je još četiri zlatne medalje.

"Od četiri discipline koje postoje, delfin je najteža. Rekord sam oborila za devet stotinki. Delfin je najteže plivati, ali meni je najdraži. Uzor mi je Federika Pelegrini iako je ona  bila i na olimpijadi. Vjerovatno je to najbolja plivačica svih vremena. Meni je želja biti kao ona", kaže ova mlada plivačica, članica Plivačkog kluba Zmaj-Alpamm Tuzla.

Njen trener Muhamed Smajlefendić ističe da zlatna medalja ne može opisati činjenicu da je Zerina oborila rekord najbolje plivačice BiH.

"To je za sredinu i uslove u kojima trenira, vrhunski, svjetski rekord. Nije to više problem bazena, već nemate ni psihičkog motiva da trenirate, ali Zerina je prevazišla samu sebe i pobijedila taj rezultat. Uz svakodnevne treninge i uz podršku roditelja, došla je do ovog rezultata", ističe trener, osvrćući se na uslove u kojima trenira ova vrhunska plivačica.

Naime, treninzi su nekada rađeni na bazenu u hotelu "Tuzla", koji je zatvoren, a onda su plivači bili prisiljeni preći u jedini bazen koji Tuzla trenutno ima, i to u hotelu "Melain".

"Išla sam na treninge svaki dan, svake sedmice. Ustajala rano, trudila se, borila se. Uslovi u kojima treniram su veoma skromni. Treniramo u hotelskom bazenu, nemamo ni startere, ali sve se može kada se hoće", kazala je ova 12-godišnja sportistkinja. 

Njen trening traje sat i po do dva i po sata i nije nimalo lagan, a fantastični sportski rezultati su došli samo uz dobru volju, rad i trud bez obzira na talenat.

"U plivanju to nije tako lako ostvariti u uslovima u kojima mi imamo. Ako nemate bazen, možete vi plivati u nekim priručnim bazenima i plastenicima, ali to nije to. Tako i Lana Pudar u nedostatku zatvorenog velikog olimpijskog bazena u Mostaru u kojem može trenirati svaki dan, morala je napustiti Mostar, otići u Sarajevo i Banjaluku. Mi kroz tuzlansko plivanje godinama upozoravamo da Tuzla nema bazen koji će pružiti Zerini uslove, kao i drugoj djeci, da ispolje svoj potencijal", kaže trener i dodaje da je od oko 500 plivača ostalo tridesetak najupornijih u svim plivačkim klubovima uz poražavajuću činjenicu da Tuzlanski kanton, kao najmnogoljudniji, uopšte nema bazen ni od 25 metara u društvenom vlasništvu.

Zbog svega je i vrhunski tuzlanski plivač Kenan Dračić napustio Tuzlu i otišao u Sarajevo.

"Zerini trebaju uslovi kojih nema. Ja sam zahvalan Sportskom savezu grada Tuzla što finansira dio trenažnog procesa, ali to je i manje od kapi u velikom okeanu problema. Bez nekog sistemskog rješenja koje je trebalo biti još jučer, ta sudbina plivača je jako teška", naglašava Smajlefendić i dodaje da je i škola plivanja zbog loših uslova od 70 djece ostala na dvadesetak.

Ipak, Zerina nastavlja pripreme za takmičenje koje je čeka u Mariboru, kao i državno takmičenje u BiH krajem godine.

"Konkurencije uvijek ima. Sada ciljam da oborim još neki Lanin rekord. Najbliža sam rekordu na 100 metara delfin. Dobra sam u svakom stilu, ali delfin me najviše privlači", kaže Zerina, čija je želja da dođe do Olimpijskih igara.

Sve to bi bilo lakše ostvariti da ima adekvatan bazen za treniranje i više sluha i društva i države, koja bi trebalo konačno da počne cijeniti vrhunske sportiste koje ima, a ne da ih tjera u druge države da traže spas za sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije