Sportovi na vodi

Hrvatski vaterpolisti najefikasniji i najbolji asistenti na EP

Hrvatski vaterpolisti najefikasniji i najbolji asistenti na EP
Foto: hvs.hr | Hrvatski vaterpolisti najefikasniji i najbolji asistenti na EP

U petak je završena grupna faza za vaterpoliste na Evropskom šampionatu u Barseloni, a interesantni su statistički podaci poslije tri utakmice.

Svjetski šampioni, reprezentativci Hrvatske, bili su najefikasniji u prve tri utakmice, a zabilježili su i najviše asistencija. Najbolji igrač Hrvatske za sada je Havijer Garsija, koji ima čak 14 asistencija, odnosno skoro pet po utakmici, ali i pet ukradenih lopti. Najbolji strijelac dolazi iz sastava Grčke i to je Angelos Vlahopulos, dok je najbrži ruski vaterpolista Dimitri Holod.

Reprezentacija Hrvatske je postigla najviše golova – 49 na tri utakmice, a imali su i najviše peteraca – četiri. Takođe, selekcija Ivice Tucka ima najbolji procenat šuta: (49/96 – 51%), a nešto slabiji je procenat Grčke (46/97 – 47,4%) i Italije (40/91 – 44%). Srbija ima procenat 35/88, odnosno 38,8%.

Aktuelni svjetski šampioni su najbolji i kod asistencije, pošto imaju čak 34 poslije tri meča, a sa 14 prednjači Havijer Garsija, koji ima i pet ukradenih lopti. Na drugom mjestu je Grčka sa 26, Italija ima 24, Španija 23, Holandija 22, a Srbija tek 17.

Najbolji strijelac poslije grupne faze takmičenja je Grk Angelos Vlahopulos sa 11 golova (šut 11/18). Crnogorac Aleksandar Ivović i Hrvat Ante Vukičević postigli su po gol manje (10/18 i 10/16).

Najbolji strijelac Srbije u dosadašnjem dijelu Evropskog prvenstva je Miloš Ćuk sa šest golova (6/12), a slijede Filip Filipović (5/15), Dušan Mandić (5/12), Milan Aleksić (4/7) i Andrija Prlainović (4/13).

Najaktivniji u kontra napadima su Loren Fatović iz Hrvatske i Aleksandar Ivović, koji su postigli po četiri gola iz takvih situacija, dok je dva puta mrežu zatresao Miloš Ćuk.

Ruski reprezentativac Dimitri Holod je po statistici najbrži, jer je 12 puta plivao za loptu i svaki put je prvi stigao do nje.

U nedjelju se igraju mečevi za plasman od 13. do 16. mjesta, kao i utakmice osmine finala, dok je četvrtfinale zakazano za utorak.

(vaterpolovesti.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije