Sportovi na vodi

"Ključka regata" najveći rafting karavan u BiH

"Ključka regata" najveći rafting karavan u BiH
Foto: N.N. | "Ključka regata" najveći rafting karavan u BiH

Najmasovniji rafting karavan u Bosni i Hercegovini, "Ključka regata", održan je protekle subote na dijelu vodotoka rijeke Sane koji protiče kroz ključku opštinu.

Na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovalo je oko hiljadu učesnika sa više od stotinu različitih plovila. Radi se o događaju koji je održan 23. put, a regata svake godine okuplja sve veći broj učesnika. 

Prema riječima organizatora iz Kajak-kanu kluba "Ključ", regata je vremenom prerasla u prepoznatljiv turistički brend ove male i nerazvijene općine. Učesnike je i ove godine poslužilo lijepo vrijeme, kao i vodostaj Sane, koji je bio nešto viši nego inače u ovo doba godine.

Rafteri su krenuli iz mjesta Gornji Dubočani i potom je voženo u više etapa, a održani su i tradicionalni skokovi na glavu na lokalitetu Alina luka, inače glavnoj gradskoj plaži u Ključu. Krajnji cilj bilo je mjesto Sokolovo, koje se nalazi desetak kilometara nizvodno od Ključa, a cjelokupna rafting dionica bila je duga oko 20 kilometara. 

Učesnici regate imali su priliku da se spuštaju brzim riječnim tokom, kroz prekrasan ambijent kanjona rijeke Sane, niz brojne slapove i kaskade koje su karakteristične za ovaj dio njenog toka. 

Dobri poznavaoci rijeke kažu kako je spust niz Sanu upravo na tim mjestima najatraktivniji i najopasniji, budući da je većim dijelom toka to uglavnom mirna i pitoma rijeka. 

Za sve učesnike u Ključu je priređen ručak te zabavni program, koji je potrajao sve do večernjih sati. 

Pored domaćih ljubitelja raftinga iz cijele Bosne i Hercegovine, rijekom Sanom su i ove godine plovili mnogobrojni gosti i rafteri iz više evropskih zemalja. 

Godinama je "Ključka regata" bila vrlo skromna i okupljala je tek lokalne zaljubljenike u rafting i ljepote ove rijeke. U posljednjih nekoliko godina učinjen je značajan iskorak, pa je ova regata po broju učesnika uveliko nadmašila mnogo poznatiju "Unsku regatu", koja se dešava na istoimenoj rijeci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije