Sportovi na vodi

Lana Pudar počinje nastup na EP

Lana Pudar počinje nastup na EP
Foto: N.N. | Lana Pudar danas počinje nastup na EP

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar u srijedu počinje put na svom prvom seniorskom prvenstvu Evrope. Jedna od najtalentovanijih plivačica Evrope nastupiće u tri discipline na 21. Evropskom prvenstvu u malim bazenima, koje je danas počelo u ruskom Kazanju.

Lana će prvenstvo otvoriti trkom u disciplini 200 metara leptir. Članica Kluba vodenih sportova Orka plivaće u prvoj od dvije kvalifikacione grupe i pokušaće da izbori svoje prvo evropsko polufinale, koje je na programu večeras, od 18.55. Ona je prije nekoliko dana, takođe u Kazanju, u ovoj discipline u okviru Svjetskog kupa zauzela visoko četvrto mjesto sa novim bh. rekordom 2.08.21.

Sjajnu Mostarku će potom za dva dana čekati trka na 100 metara leptir stilom. Upravo je na ovoj dionici nedavno u ruskom Kazanju ispisala istoriju osvojivši prvu medalju za BiH na ovom prestižnom takmičenju. Lana je osvojila treće mjesto isplivavši tada sjajnih 57.39 sekundi. Nastupiće u drugoj od četiri kvalifikacione grupe i sigurno je da će, bez obzira na njene godine i veliku konkurenciju, biti jedna od kandidatkinja za plasman u polufinale. Za kraj takmičenja petnaestogodišnja djevojčica, koja se već odavno ravnopravno nosi sa seniorkama, uzeće učešće i na trci 50 metara leptir stilom.

Na Svjetskom kupu i u ovoj disciplini je izborila finale i zauzela šestu poziciju. Inače, ova disciplina je na programu 6. novembra. Podsjetimo, Lana je ove godine u sve tri prijavljene discipline osvajala medalje na Juniorskom prvenstvu Evrope. Zlato je uzela na 100 m leptir te srebrene medalje na 50 i 200 metara (delfin).

Inače, kada je u pitanju prvi dan takmičenja, sjajan nastup imala je Anja Crevar. Ona je danas izborila prvo finale u discipline 400 metara mješovitim stilom, nakon što je u kvalifikacijama zauzela treće mjesto. Crevarova će još nastupiti i u disciplinama 200 metara mješovito, 200 i 400 metara kraul, kao i 200 metara delfin stilom. Nastupile su i preostale dvije reprezentativke Srbije Nina Stanisavljević i Tanja Popović. Na 50 metara slobodnim stilom Nina je zauzela 23. mjesto, dok je 29. bila Popovićeva i obje nisu prošle u polufinale. Stanisavljevićeva je u trci na 100 metara prsno zauzela 35. mjesto.

Prvo Evropsko prvenstvo u 25-metarskom bazenu održano je 1996. godine u njemačkom Rostoku, a na ovogodišnjem takmičenju prvi put će se naći discipline 800 metara slobodnim stilom za plivače i 1.500 metara za plivačice. Novčane nagrade dobiće 15 najboljih pojedinaca, a ukupni nagradni fond je povećan sa 220.000 na 300.000 evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije