Sportovi na vodi

Lana Pudar iz hladnog bazena do vrhunskog rezultata

Lana Pudar iz hladnog bazena do vrhunskog rezultata
Foto: Anadolija | Lana Pudar iz hladnog bazena do vrhunskog rezultata

Nadam se da se u budućnosti neću razmišljati hoću li sutra imati toplu vodu u bazenu, da li će bazen uopšte raditi i da li ću imati finansijskih sredstava da odem na pripreme i takmičenja, poručila je Lana Pudar, najbolja mlada plivačica Bosne i Hercegovine.

Mostarsko čudo od djeteta, članica Kluba vodenih sportova Orka, u subotu je napravila fantastičan rezultat na plivačkom mitingu "Mladost 2020" u Zagrebu u disciplini leptir s vremenom 57.86. Iako ima tek 14 godina, oborila je rekord mitinga star 11 godina nakon što je u finalu iza sebe ostavila bh. reprezentativku Aminu Kajtaz (59.27) i Milicu Opačić iz Srbije (59.38). Mostarka je plivala samo nešto više od dvije sekunde sporije od svjetskog rekorda Šveđanke Sarah Sjostrom (55.48).

"Ponosna, sretna i zadovoljna sam isplivanim rezultatom ne samo zbog činjenice da sam pobijedila u disciplini 100 metara delfin koja je moja najbrža, nego i zbog toga što sam srušila rekord mitinga star 11 godina, koji je do sada držala jedna od najboljih ruskih i evropskih plivačica svih vremena. U ovom trenutku mi prolazi kroz glavu da predstavljam Bosnu i Hercegovinu na velikim takmičenjima, ali i da imamo uslove za to, da se kao plivačica mogu samo posvetiti treningu, a ne da moram razmišljati o stvarima kao što su da li ću sutra imati toplu vodu u bazenu, da li će bazen uopšte raditi, da li ću imati finansijskih sredstava da odem na neke pripreme i takmičenja", kazala je Lana Pudar u razgovoru za "Nezavisne".

Lana je na 48. plivačkoj smotri, održanoj u hrvatskoj prijestonici, isplivala vrijeme na nivou finala Svjetskog prvenstva za seniorke. Riječ je o najboljem rezultatu u Evropi u ovoj kategoriji i jednom od tri najbolja u svijetu. Takođe, isplivala je vrijeme polufinala seniorskog Svjetskog prvenstva, te oborila seniorski državni rekord BiH koji je bio u vlasništvu Amine Kajtaz. Ovo nije prvi uspjeh mlade bh. plivačice, ali je još značajniji zbog činjenice da dolazi iz grada u kojem nema Olimpijski bazen.

"Treniramo na 25-metarskom bazenu već godinama. Ljudi nas pitaju kako uspijevamo, a mi kažemo da su naš fanatizam, želja i ljubav prema sportu jači od svih nedaća, pa i tih infrastrukturnih. Ponosni smo na Lanu, ali i brojne druge naše takmičare. Imamo sjajnu generaciju plivača i vjerujemo da će bez obzira na sve jednoga dana donositi medalje i sa najvećih svjetskih i evropskih takmičenja", kazala je Alena Ćemalović, trenerica Lane Pudar.

Zanimljivo je da je zagrebački rezultat Lane Pudar u rangu rekorda Sjedinjenih Američkih Država do 14 godina.

"Ovaj rezultat je privukao veliku pažnju. Neprestano nam zvone telefoni. Iza ovog rezultata stoji žestok rad i talenat koji je neminovan. Mi, nažalost, nemamo 50-metarski bazen u Mostaru. Veliku podršku i zahvalnost dugujemo predsjedniku Plivačkog kluba '22. april' iz Banjaluke Goranu Grahovcu. On je u jednu ruku i mentor našim trenerima i često treniramo u Banjaluci. Šteta je što država ne prepoznaje više naš rad. Mi ne tražimo ništa za sebe. Ne živimo ni u iluziji da će se izgraditi Olimpijski bazen u Mostaru. Treba nam samo podrška da možemo otići na pripreme, na takmičenja i da ne molimo poslovna i druga lica kada moramo negdje ići za po 100 maraka", rekao je Damir Đedović, predsjednik KVS Orka iz Mostara.

Lana Pudar juče ujutru je u kvalifikacijama postavila novi državni rekord i u disciplini 200 m delfin u kategoriji djevojčica do 14 i do 16 godina (2:14.67).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije