Sportovi na vodi

Lana Pudar jedna od najvećih zvijezdi u Otopeniju

Lana Pudar jedna od najvećih zvijezdi u Otopeniju
Foto: N.N. | Lana Pudar jedna od najvećih zvijezdi u Otopeniju

Danas u rumunskom Otopeniju počinje seniorsko prvenstvo Evrope u plivanju u malim bazenim (25 m), a glavna uzdanica BiH biće Lana Pudar.

Mostarka će još jednu izvrsnu godinu pokušati da kruniše sa novim odličjima sa prvenstva Starog kontinenta.

Na šampionatu koji će trajati do 5. do 10. decembra nastupiće deset bh. takmičara. Osim Lane Pudar nastupiće još Kenan Dračić, Arian Kadić, Adi Mešetović, Filip Kuruzović, Sergej Trbojević, Osman Hadžić, Dino Hasibović Sirotanović, David Vučić i Iman Avdić. Vođa tima biće Damir Đedović.

Naravno najviše se očekuje od najbolje bh. sportistkinje Lane Pudar. Bh. olimpijka u Rumuniju stiže kao jedna od najvećih zvijezdi. Ove godine postala je trostruka juniorska prvakinja Evrope, dvostruka svjetska juniorska šampionka, ima četvrto i deseto mjesto sa Svjetskog seniorskog prvenstva, a ima i dva odličja sa takmičenja Svjetskog kupa. 

Lana će svoj prvi nastup na ovom prvenstvu imati u srijedu 6. decembra u jutarnjim kvalifikacijama discipline 200 metara delfin. Jutarnje kvalifikacije su na programu u terminu od 9.30 sati, dok polufinalne i finalne trke počinju od 18 sati. BHRT je osigurao direktan prijenos kvalifikacijskih, polufinalnih i finalnih trka.

Inače, Otopeni je ostao u dobrom sjećanju bh. plivačice, obzirom da je prošle godine na juniorskom prvenstvu postala šampionka Evrope na 200 metara delfin stilom. Lana Pudar je već izborila normu za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, a prije nekoliko dana je poručila kako u Francuskoj želi do istorijske medalje za našu zemlju. Takođe je u razgovor za zvaničnu stranicu plivačke federacije najavila da je cilj u Rumuniji osvajanje zlatnih odličja u disciplinama 100 m i 200 m delfin stilom.

Svoj debi na seniorskoj kontinentalnoj smori u malim bazenima imaće Iman Avdić, Kenan Dračić i Arian Kadić, tri su uzdanice Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije