Sportovi na vodi

Lana Pudar prvakinja Evrope, zlato i na 50 metara delfin

Lana Pudar prvakinja Evrope, zlato i na 50 metara delfin
Foto: PK ORKA | Lana Pudar prvakinja Evrope i na 50 metara delfin

Lana Pudar najbolja plivačica Bosne i Hercegovine trijumfalno je okončala nastup na juniorskom Evropskom prvenstvu u Bukureštu osvojivši danas i drugu titulu evropske šampionke.

Mostarka je drugu zlatnu medalju isplivala u finalu trke u disciplini 50 metara delfin sa rezultatom 26.49. Iza sebe je ostavila Ros Vanoterdijk iz Belgije sa vremenom 26:63, a treća je bila Jana Pavalić iz Hrvatske sa vremenom 26:76.

Bh. plivačica prvog dana vikenda osvojila je naslov evropske juniorske prvakinje i na 200 metara u disciplini leptir. Šesnaestogodišnja Mostarka je u finalu te trke u rumunskoj prijestolnici uvjerljivo slavila s rezultatom 2:08.92. Drugo mjesto osvojila je Francuskinja Tabata Avetand sa čak 3,14 sekundi lošijim vremenom od plivačice iz Bosne i Hercegovine, dok je brozna pripala Italijanki Ani Porcari (+3.18). U finale trke na 200 metara Lana Pudar se plasirala kao ubjedljivo najbolja u polufinalu osvojivši prvo mjesto s vremenom 2:11,15, što je bilo za više do sekundu bolje vrijeme od drugoplasirane Italijanke. U istom polufinalu nastupila je i bh. reprezentativka Iman Avdić, koja je zauzela 16. mjesto.

Lana Pudar je na ovom Evropskom prvenstvu osvojila i srebrnu medalju u disciplini 100 metara leptir stilom. U finalu 100 metara leptir dionicu je preplivala u vremenu 57,88 sekundi i samo je tri stotinke dijelilo od zlatnog odličja. Najviše mjesto na pobjedničkom postolju tako je pripalo Belgijanka Ros Vanoterdijk (57.85), a bronzu je odnijela Švicarkinja Julia Ulman (59.39).

Današnje finale u disciplini 50 metara delfin bila je 22. trka za Lanu Pudar u posljednja 23 dana. Mostarka je od 18. do 25. juna nastupila na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Budimpešti i tu je plivala u disciplinama 50, 100 i 200 metara delfin. U Budimpešti je zauzela odlično šesto mjesto u disciplini 200 metara delfin, dok je bila osma na 100 metara delfin. Zatim su uslijedile Mediteranske igre u alžirskom gradu Oranu gdje je plivala od 1. do 4. jula u spomenute tri discipline i osvojila dvije zlatne medalje. Bila prva u disciplinama 100 i 200 metara delfin. Odmah nakon Mediteranskih igrala stigla je u Bukurešt.

Lani sada predstoji odmor, a onda će od 11. do 18 avgusta nastupiti na Evropskom seniorskom prvenstvu u Rimu.

"Dame i gospodo, Lana Pudar nova juniorska prvakinja Evrope u disciplini 50m delfin. Gradonačelniče, gradski vijećnici, hoće li više taj bazen u Mostaru?! Sutra, ne za tri godine! Možda se to sad poslije ovih rezultata i ne vidi, ali stvarno nam treba", poručili su iz Kluba vodenih sportova Orka iz Mostara, čija je članica Lana Pudar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije