Sportovi na vodi

Lana Pudar za "Nezavisne": Imam pravo na velike snove

Lana Pudar za "Nezavisne": Imam pravo na velike snove
Foto: N.N. | Lana Pudar za "Nezavisne": Imam pravo na velike snove

Imam pravo na velike snove i očekivanja velikih stvari, poručila je u razgovoru za "Nezavisne novine" mlada plivačica Lana Pudar nakon što je na Otvorenom prvenstvu Srbije isplivala najbolji rezultat Bosne i Hercegovine svih vremena.

Petnaestogodišnja Mostarka je u finalu u disciplini 100 metara delfin sa rezultatom 57 sekundi i 37 stotinki oborila rekord BiH i ostvarila A normu za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju. Još više se približila i apsolutnom svjetskom rekordu koji je 2016. godine postavila Šveđanka Sarah Sjostrom sa vremenom 55 sekundi i 48 stotinki, a već ima jedno od najboljih vremena u svijetu u 2021. godini.

U Beogradu je "otvorila vrata raja" i još jednom potvrdila da joj je samo nebo granica. Oči ne samo bh., nego i svjetske javnosti, uprte su u mostarsko čudo od djeteta, koje briljantnu sportsku karijeru gradi u gradu koji nema olimpijski bazen, pa je već godinama primorana putovati u Banjaluku ili Sarajevo.

"Ono po što sam došla u Beograd, to sam i uzela. Ostvarila sam A normu, idem na Olimpijske igre. Ponosna sam, sretna i spremna za velike stvari", kazala je Lana Pudar.

A velike stvari, svi se nadaju, da će svoju kulminaciju doživjeti upravo u Tokiju. Iako je sport nepredvidiv, Lana je već nekoliko puta pokazala da može više i bolje.

"Ja sam sada otvorila vrata jedne nove dimenzija u plivanju. Imam pravo da očekujem više i bolje u budućnosti, iako svaki uspjeh, a pogotovo onaj na velikim takmičenjima kao što su Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo ili Evropsko prvenstvo, zavisi od mnogo faktora. Slijedi još jači i kvalitetniji rad. Nema smisla obećavati nešto, ali treba vjerovati. Sada ulazim u zone svjetskih rekorda o kojima sam do sada samo sanjala. Moram, naravno, biti oprezna, ostati čvrsto na zemlji i ne dozvoliti sebi da me ovo poljulja. Rezultat iz Beograda moram gledati kao ulaznicu za početak velikih stvari koje dolaze", istakla je Lana Pudar.

Njeno vrijeme isplivano na takmičenju u glavnom gradu Srbije nosilo je srebrnu medalju na posljednjem Evropskom prvenstvu za seniorke, te vrijeme finala na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine. Članica Plivačkog kluba Orka iz Mostara ima već više od 500 osvojenih medalja, 40 pehara, te više od 100 rekorda Bosne i Hercegovine u više disciplina i kategorija.

Lanin talenat je prepoznao i žiri najrelevantnijeg Izbor najboljeg sportiste BiH u tradicionalnoj organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH. Tako je na 20. jubilarnoj manifestaciji održanoj u decembru proglašena za najperspektivniju sportistkinju BiH u 2020. godini.

Olimpijske igre, koje su prošle godine odgođene zbog pandemije, održaće se od 23. jula do 8. avgusta ove godine.

Lana je potpisnik stipendije olimpijskih nada

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić podsjetio je da je Lana potpisnik stipendije olimpijskih nada.

"Sukladno već ranije donesenoj odluci Izvršnog odbora OK BiH, ona će potpisati i ugovor o olimpijskoj stipendiji, kao što smo to uradili sa još troje naših sportaša, koji su također ostvarili vrhunske rezultate. Nastojaćemo da pomognemo Lani određenim sredstvima, kako bismo joj omogućili što kvalitetnije pripreme, da bi bila potpuno spremna za nastup u Tokiju", kazao je Kvesić. 

Do sada je četvoro bh. sportista ostvarilo olimpijske norme. Atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer, džudistkinja Larisa Cerić, te Lana Pudar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije