Sportovi na vodi

Lana se vratila kući: Svjetska bronza stigla u BiH (VIDEO)

Lana se vratila kući: Svjetska bronza stigla u BiH (VIDEO)
Foto: Nedžad Uglješa | Lana se vratila kući: Svjetska bronza stigla u BiH

Sa svjetskom bronzom oko vrata najbolja bh. plivačica danas se vratila u Bosnu i Hercegovinu.

U Sarajevu, na aerodromu joj je priređen i svečani doček, a biće održana i pres konferencija. Oni najbliži, prijatelji i desetine građana uživo je došlo da čestitaju Lani na fantastičnom uspjehu. Odmah joj je čestitku uputio predsjednik Plivačkog saveza Edhem Pašukan,

Sa svega 18 godina osvojila je gotovo sve velike medalje, a nedostaje joj još ona koju BiH čeka više od 30 godina – olimpijska. Lana Pudar (18), čudesna tinejdžerka iz Mostara nakon osvojene svjetske bronze u Dohi i najvećeg uspjeha u karijeri istakla je da je povreda uticala na njn nastup, ali da je izuzetno ponosna na treće mjesto i da je to bio maksimum u ovom trenutku. 

„Jako sam umorna, nisam ni spavala od uzbuđenja. Kada sam vidjela rezultat nisam vjerovala. Predivan osjećaj“, naglasila je Lana, koja je dodala da nije bila polufinalom, ali da se nadala da će se naći u top 8.

 „Ovo mi je veliki vjetar u leđa pošto je ovo olimpijska godina, jako nezgodan termin, Zaista jako dobro vrijeme, ima još mnogo da se radi. Na dobrom smo putu i imam priliku napraviti nešto jako dobro“.

Ovo je za njenog trenera Damira Đedovića najdrža medalja do sada. 

Podsjetimo, Lana je u Dohu otišla iako nije bila u potpunosti spremna, zbog čega je prijavila samo jednu disciplinu (200 m delfin). To se vidjelo u polufinalu gdje je kao osmoplasirana ušla u finale, a tamo je dala zadnji atom snage, te je u epskom finišu u cilj stigla kao treća sa vremenom 2:07,92. Ispred su bile samo Laura Stivens (2:07:35) i Helena Rozendah Bah (2:07:44).

Bio je to veliki podvig bh. heroine koja je postala prva plivačica iz BiH sa medaljom sa Svjetskog prvenstva, najvećeg takmičenja poslije Olimpijskih igara.

„Moram da se zahvalim svim ljudima koji su bili na bazenu i pružili mi ogromnu podršku. Veliko hvala svima koji su me bodrili iz svojih domova i koji su mi poslali veliki broj lijepih čestitki i poruka. Zaista mi znači što sam imala veliku podršku na bazenu, rekla je Lana i dodala: „Na ovo takmičenje sam došla bez ikakvih očekivanja zbog manjih poteškoća koje sam imala na pripremama tako da ova medalja jeste posebna i daje mi veliki motiv za dalji rad. Ono glavno je tek preda mnom, vidje ćemo šta sljedeći period donosi, u svakom slučaju pred nama je mnogo rada. Još jednom veliko hvala svima“.

Veliko priznanje za čudesne rezultate Lane Pudar treba odati i njenom timu u kojem se prije svih nalaze Goran Grahovac i Damir Đedović. Zaista je impresivna kolekcija medalja sa velikih takmičenja Mostarke. U svom vlasništvu ima čak 20 medalja sa najveći smotri.  U seniorskoj konkurenciji ima osam odličja: bronzu sa Svjetskog prvenstva, bronzu sa Svjetskog prvenstva u malim bazenima, zlato i bronzu sa Evropskog prvenstva, bronzu sa Evropskog prvenstva u malim bazenima, srebro i dvije bronze sa Svjetskog kupa. U juniorskoj konkurenciji vlasnica je: dva zlata i srebra sa Svjetskog juniorskog prvenstva, te šest zlata i tri srebra sa Evropskog juniorskog prvenstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije