Sportovi na vodi

Mladi bh. plivači odlični na EP: Lana i Jovan sijaju u Rimu

Mladi bh. plivači odlični na EP: Lana i Jovan sijaju u Rimu
Foto: N.N. | Mladi bh. plivači odlični na EP: Lana i Jovan sijaju u Rimu

Kada se uzme u obzir da dolaze iz zemlje u kojoj imaju gotovo minimalne uslove za treniranje u odnosu na sve ostale takmičare, Jovan Lekić (18) i Lana Pudar (15) definitivno se mogu nazvati junacima juniorskog prvenstva Evrope u plivanju, koje se održava u Rimu.

Dragulj iz Banjaluke i "mostarska sirena" već oko vrata imaju srebrna odličja, a nije isključeno da do kraja EP osvoje još poneku medalju.  Nakon srebra na 400 metara slobodno (rekord BiH) i osvojenog šestog mjesta u disciplini 1.500 m slobodno (rekord BiH), član Akademskog plivačkog kluba 22. april u petak se plasirao u polufinale trke na 200 metara slobodnim stilom.

Njegovo fantastično vrijeme 1:49.28 drugo je najbolje u kvalifikacijama i novi apsolutni rekord BiH, a polufinale je plivao u petak naveče.

Slobodno se može reći da je prava šteta što ovog 18-godišnjeg šampiona nećemo gledati na OI u Tokiju s obzirom na to da je u ovom trenutku daleko najbolji bh. plivač.

Umjesto njega je nakon dosta vijećanja u Plivačkom savezu BiH, zatim i u Olimpijskom komitetu BiH, prednost na kraju od strane Svjetske plivačke federacije dobio Emir Muratović, i to zahvaljujući rezultatu iz 2019. godine. 

Sa čudesnim rezultatima nastavila je petnaestogodišnja Lana Pudar, koja i dalje oduševljeva plivački svijet. Iako daleko najmlađa na prvenstvu, plivačica Kluba vodenih sportova "Orka" postala je vicešampionka Evrope na 200 metara delfin stilom. Ujedno je postala i nova apsolutna rekorderka BiH sa vremenom 2:09.59.

Bh. olimpijka je zatim u petak u disciplini 50 metara delfin izborila polufinale u vremenu 26.70, što je novi rekord BiH. To je bilo drugo najbolje vrijeme jutarnjih kvalifikacija, a polufinale je kao i Jovan plivala u petak naveče. 

Bez obzira šta uradili do kraja, Jovan i Lana su "vječnom gradu" pokazali da se radi o vanserijskim talentima koji su ponajviše svojim zaslugama, kao i svojih klubova i roditelja, došli na nivo da se u svijetu priča o njima sa velikim poštovanjem i da im je samo nebo granica.

Još kada bi imali adekvatnu podršku države teško je i zamisliti gdje bi im bio kraj. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije