Sportovi na vodi

Nekadašnji osvajači medalja u vaterpolu oduševili Sarajevo

Nekadašnji osvajači medalja u vaterpolu oduševili Sarajevo
Nekadašnji osvajači medalja u vaterpolu oduševili Sarajevo

SARAJEVO - Osam ekipa iz regije učestvovalo je na Prvom regionalnom veteranskom vaterpolo turniru "Sarajevo 2015", koji se u protekla dva dana održavao u glavnom gradu BiH okupivši najzvučnija imena vaterpola.

Domaćin ovogodišnje manifestacije je Vaterpolo klub "Vučko" iz Sarajeva i Udruženje za promociju zdravog života "Wolfie", koji su kroz nekoliko mjeseci rada zajednički uspjeli da na jednom mjestu, u Sarajevu, okupe nekadašnje osvajače brojnih medalja s olimpijada, svjetskih i evropskih prvenstva.

Portparol turnira Ivana Despotović podsjetila je kako se ideja za organizacijom ovog turnira javila proteklog ljeta.

"Vučko, koji se okupio prije skoro godinu dana, prvu utakmicu je  odigrao sa Beogradom i tako je krenulo jedno za drugim. Prošli put, kad smo bili u Dubrovniku, vratili smo se sa idejom da napravimo turnir na kojem ćemo se družiti i igrati. Odatle je potekla jedna ozbiljna priča", istakla je Despotović.

Klubovi "Pijani somovi" i "Partizan" iz Beograda, "Jadran" iz Herceg Novog, "Jug" iz Dubrovnika, "Jadran Kostrena" iz Rijeke, "Incel" Banjaluka i "Vučko" iz Sarajeva protekla dva dana kroz učešće na turniru pokazali su i spremnost za formiranjem regionalne vateroplo amaterske lige, istakla je Despotovićeva.

"Namjeravamo da ovo pređe u tradiciju. Postoje indikacije da ćemo osnovati priču sa regionalnom vateropolo ligom i mogu reći da su svi gledaoci ovdje protekla dva dana mogli vidjeti neka od najzvučnijih imena vateropola. Počasni gost bio je Milivoj Bebić, najbolji vateroplista svih vremena. Zadovoljni smo onim što smo ovdje imali priliku vidjeti", zaključila je Despotović.

U završnom danu turnira, na Olimpijskom bazenu - Sarajevo, nakon odigranih finalnih utakmica, najboljim klubom proglašem je "Jug" iz Dubrovnika koji je rezultatom 9:8 savladao "Jadran" iz Herceg Novog. Na trećem mjesto našao se klub "Jadran Kostrena" iz Rijeke čije igrače je publika takođe aplauzom pozdravila sa tribina.

Najbolji golman turnira je Goran Vasiljević iz "Partizana" a iz iste ekipe najboljim strijelcem proglašen je Darko Mrdak. Najbolji igrač je Mario Šušić iz "Juga".

Da je protekli turnir u Sarajevu jako dobra ideja koja okuplja ljubitelje plivačkog sporta, potvrdio je Vaso Subotić, osvajač zlatne evropske i zlatne svjetske medalje iz Atine i Perta 1991. s reprezentacijom tadašnje Jugoslavije, a sada amaterski igrač veteranskog "Jadrana".

"Ovaj turnir je prvi put ove godine organizovan na ovom nivou i nadam se da će u budućnosti postati tradicionalan. Na ovom turniru pokrenuta je inicijativa za održavanje regionalnog takmičenja veteranskog vaterpola. To je jako dobro; do sada je to tri puta organizovano na ovim prostorima", podsjetio je Subotić.

Prema njegovim riječima, glavni cilj sličnih takmičenja je promocija sporta te privlačenje sve većeg broja mladih.

"Bio sam mladi profesionalac prije 20 godina. Vaterpolo je jedan jako lijep sport, bazni sport mu je plivanje, to je jedan od najljepših sportova. Sve lijepo u životu sam postigao kroz vateropolo. Sada, u 47. godini, želim se odužiti vaterpolu, da mlade generacije nastave tim putem", poručio je Subotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije