Sportovi na vodi

Posljedice zabrane treninga u Sarajevu: Plivači dižu ruke od EP

Posljedice zabrane treninga u Sarajevu: Plivači dižu ruke od EP
Foto: N.N. | Odluka o zabrani treninga u Sarajevu ima posljedice: Vrhunski plivači dižu ruke od EP

Vrhunski plivači iz Kantona Sarajevo počeli su odustajati od nastupa na predstojećim velikim međunarodnim takmičenjima.

Zbog zabrane obavljanja trenažnog procesa, a u skladu sa odlukom Kriznog štaba Kantona Sarajevo, od šest prijavljenih takmičara iz Bosne i Hercegovine od nastupa na Evropskom prvenstvu u maju u Budimpešti odustala je već Lamija Medošević. Iz Kluba vodenih sportova Sarajevo ističu da njihova članica, iako ima saveznu normu, na kraju je bila primorana povući ovakav potez.

"PS BiH je prije zatvaranja Olimpijskog bazena 'Otoka' poslao upit klubu i samoj plivačici da prijavom garantuje da može snositi troškove učešća na EP, a Savez će se potruditi da učestvuje u tim troškovima. To je u ovom trenutku bilo nemoguće. Onda je poslije toga došao i lockdown, onemogućene su joj pripreme, pa je samim tim sve izgubilo smisao", kazao je Igor Bilas, trener Lamije Medošević.

Zadnji treninzi na Olimpijskom bazenu "Otoka" održani su 23. maja. Od tada do danas plivanje je jedini sport u Sarajevu kojem je onemogućen trenažni proces, jer odluka Kriznog štaba Vlade Kantona Sarajevo jednako tretira zabranu rada spa centara, kupališta, kupača rekreativaca i onih vrhunskih plivača koji se pripremaju za evropska, svjetska prvenstva i Olimpijske igre.

Slična odluka krajem prošlog mjeseca donesena je i na sjednici Kriznog štaba Republike Srpske, ali je vrlo brzo korigovana, čime su omogućene pripreme vrhunskim plivačima.

Tako su jedino u Sarajevu plivači ostali u podređenom položaju, jer i u ostatku Federacije BiH, uključujući i Mostar, gdje trenira najbolja bh. plivačica Lana Pudar, restriktivne mjere u cilju borbe protiv virusa korona ne uključuju zabranu treninga plivanja.

"Svi plivaju osim nas u Sarajevu. Krizni štab RS je vrlo brzo prepoznao potrebe vrhunskog sporta, korigovao svoju odluku i dozvolio rad profesionalcima, dok mi u Sarajevu čekamo da neko promijeni odluku koju je donio, pritom se ne konsultujući sa strukom. Podsjećamo da samo jedan dan bez bazena vrhunskog plivača vraća sedam dana unazad", poručuju iz nekoliko sarajevskih klubova.

Istovremeno je dozvoljen trenažni proces vrhunskim sportistima u svim ostalim sportovima, pa se plivači pitaju zašto je izostala reakcija Olimpijskog komiteta BiH i Plivačkog saveza BiH.

"Mi kao krovna bh. sportska institucija u ovom slučaju možemo da reagiramo prema nadležnim jedino ukoliko nam se obrate iz Plivačkog saveza BiH. Savez je jedina adresa koja može da se direktno obrati nama i da razmotrimo cijelu situaciju, te pokušamo pronaći rješenje. Koliko sam ja upoznat, do sada nam se niko iz Plivačkog saveza BiH nije obratio. Olimpijski komitet BiH je spreman da pomogne sportašima i klubovima, ali bi bilo važno da čujemo stav i mišljenje Plivačkog saveza BiH", rekao je Marijan Kvesić, predsjednik OK BiH.

Tek nakon što smo im zatražili objašnjenje, juče je "Nezavisnim novinama" potvrđeno da će po ovom pitanju ipak reagovati i iz Plivačkog saveza BiH.

"Danas smo imali nekoliko poziva novinara koji rade reportaže o plivanju, a vezano za izostanak reakcije Upravnog odbora Plivačkog saveza BiH, s obzirom na to da svi sportovi imaju mogućnost da treniraju, čime je plivanje najugroženiji sport na ovom presjeku stanja. Molimo vas da napravimo dopis kojim ćemo se obratiti Olimpijskom komitetu BiH i ostalim nadležnim organima kako bismo pokušali osigurati uslove i trening barem našim najboljim plivačima", navodi se u dopisu Azura Kuduzovića, generalnog sekretara Plivačkog saveza BiH, upućenog juče članovima Upravnog odbora PS BiH.

Osim Lamije Medošević normu za Evropsko prvenstvo iz Sarajeva ima i Iman Avdić. Takođe, najboljeg paraplivača iz BiH sa isplivanom A normom Nermina Memića u maju očekuje nastup na Evropskom paraplivačkom prvenstvu u Madeiri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije