Sportovi na vodi

Pratite nas na Google news

Olimpijski šampion suspendovan zbog dopinga, završio karijeru

Olimpijski šampion suspendovan zbog dopinga, završio karijeru
Foto: Instagram | Olimpijski šampion suspendovan zbog dopinga, završio karijeru
Agencije

Američki plivač Konor Dvajer, dvostruki osvajač olimpijske zlatne medalje, suspendovan je na 20 mjeseci zbog dopinga, nakon što je u njegovoj krvi pronađen testosteron, objavila je Američka antidopinška agencija (USADA).

Odmah nakon saopštenja USADA, Dvajer je na Instagramu objavio da prekida karijeru.

USADA je najprije tražila suspenziju u trajanju od četiri godine nakon što je Dvajer bio pozitivan na dopinškim kontrolama van takmičenja provedenim 15. i 27. novembra te 20. decembra 2018.

Međutim, nezaisni panel od tri sudije arbitražne komisije ocijenio je da je suspenzija u trajanju od 20 mjeseci primjerenija u ovom slučaju u kojem se plivač samo liječio onako kako su mu savjetovali spoljni doktori. Prema mišljenju panela, Dvajer "je mislio da se radi o liječenju koje je u skladu s njegovim psihološkim stanjem i da to neće imati nikakve posljedice na sportske nastupe jer mu je to tako predstavljeno".

Suspenzija za Dvajera, koji je osvojio zlatne medalje u štafeti na OI u Londonu 2012. i na OI u Rio de Žaneiru 2016. kao i bronzu na 200 m slobodno u Riju, počinje teći od 21. decembra 2018. kada mu je dosuđena i privremena suspenzija.

On se povukao iz američke reprezentacije za SP 2019. i neće moći da učestvuje na kvalifikacijama za OI u Tokiju 2020. budući da mu suspenzija ističe u avgustu iduće godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije