Sportovi na vodi

PK SPID i Paraplivački savez FBiH okupili najbolje

PK SPID i Paraplivački savez FBiH okupili najbolje
Foto: PK SPID | PK SPID i Paraplivački savez F BiH okupili najbolje

U organizaciji Paraplivačkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine i Plivačkog kluba SPID na Olimpijskom bazenu „Otoka“ u Sarajevu danas je održano prvo Paraplivačko prvenstvo Federacije Bosne i Hercegovine u plivanju i 8. tradicionalno klupsko inkluzivno takmičenje „U vodi smo svi jednaki“.

U učešće 186 takmičara u svim uzrasnim kategorijama borilo se za titulu najboljih, ali i što je još važnije protiv predrasuda i diskriminacije. Takmičenja su održana povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, a nastupili su između ostalih i reprezentativci Bosne i Hercegovine Ismail Zulfić, te Ismail Barlov, prvi bh. vlasnik dvije A norme za nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

„Danas smo slavili sport, uspjeh i još jednom pomjerali granice. Danas smo još jednom pokazali da su osobe sa invaliditetom šampioni koji su među nama. Dokazali smo još jednom da su ne samo jednaki u društvu, nego i lideri zajednice u kojoj žive ali i šire. Ponosni smo na organizaciju prvog paraplivačkog prvenstva Federacije Bosne i hercegovine, sa željom da u godinama koje slijede prebrodimo i ostale administrativne poteškoće i uskoro organizujemo i Državno paraplivačko prvenstvo Bosne i Hercegovine“, rekao je Amel Kapo, prvi čovjek Plivačkog kluba SPID i selektor paraplivačke reprezentacije BiH.

Ismail Zulfić proglašen je za najboljeg plivača, a Elmedina Đocaj za najbolju plivačicu kluba u 2023. godini. Laureat šampion inkluzije otišao je u ruke Džana Kape. Prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji na prvenstvu f bih osvojili su plivači SPID-a. Drugi su bili takmičari Plivačkog kluba Leptir Žepče, ispred Plivačkog kluba Slobodni stil.

„Svoj doprinos takmičenju dali su i volonteri iz Plivačkog kluba Sport time, Crvenog križa Novo Sarajevo i Gimnazija Obala. Zahvalnost dugujemo i Ministarstvu civilnih poslova BiH, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Gradu Sarajevo, Bh. telecomu, Otto Per Mille Valdese, Iscos Emilia-Romagna i kompaniji HOLDINA“, istakli su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije