Sportovi na vodi

Paraplivači BiH briljirali u Splitu

Paraplivači BiH briljirali u Splitu
Foto: N.N. | Paraplivači BiH briljirali u Splitu
Vedran Radenović

Paraplivači Bosne i Hercegovine osvojili su tri medalje i oborili čak osam ličnih rekorda na Otvorenom državnom prvenstvu Hrvatske - "Croatia open 2021" u paraplivanju održanom prošlog vikenda u Splitu.

Iako im je odlukom kriznih štabova već nekoliko dana zabranjeno treniranje u BiH, jer su bazeni zatvoreni zbog najnovijih kovid mjera, najbolji paralivači ipak su briljirali u izuzetno jakoj konkurenciji.

"Nakon četrnaest mjeseci bez velikih paraplivačkih takmičenja u organizaciji Hravtskog paraolimpijskog komiteta, Hrvatskog paraplivačkog saveza osoba sa invaliditetom i Plivačkog kluba Cipal iz Splita održano je Otvoreno državno prvenstvo Hrvatske u paraplivanju. Naši takmičari osvojili su tri medalje i još jednom pokazali kvalitet. Uprkos brojnim poteškoćama, prije svega najnovijim kojim nam je zbog nekih čudnih odluka zabranjen trenažni proces, mi se u BiH i sa ovog takmičenja ipak vraćamo sa medaljama i dobrim rezultatima. Nadamo se da će najnoviji uspjeh biti dodatni razlog nadležnim da još jednom razmotre svoje ranije odluke i dozvole nam da treniramo, kao što to mogu takmičari u svim ostalim sportovima u BiH", rekao je Amel Kapo, selektor paraplivačke reprezentacije Bosne i Hercegovine i šef stručnog štaba Plivačkog kluba Spid iz Sarajeva.  

Učešće na takmičenju u gradu pod Marijanom uzelo je 70 plivača iz 15 klubova iz Hrvatske, reprezentacija Slovenije, te predstavnici BiH iz Plivačkog kluba Spid. Ukupno pet reprezentativaca BiH iz sarajevskog kluba imalo je devet startova. Najbolji rezultat ostvarili su Nermin Memić u disciplini 100 metara delfin i Ismail Zulfić na 200 metara leđno koji su osvojili srebrne medalje. Sjajan posao napravio je i Ismial Barlov koji je na 200 metara leđno isplivao do bronze. Boje BiH i PK Spid branili su još Selma Purić na 100 metara prsno i Ajdin Karišik na 50 metara leđno, koji su bili šestoplasirani.

"Medalja Nermina Memića posebno nas raduje jer ga od 16. do 22. maja očekuje nastup na Evropskom prvenstvu u Madeiri. Nadamo se da će imati mogućnost da održava svoju dobru formu, odnosno da trenira nesemtano do tada", kazao je Admir Malićbegović, član stručnog štaba PK Spid i dodao:

"Takođe, veoma smo ponosni na našu Selmu koja je na svom prvom takmičenju pokazala da ima veliki potencijal te da će u budućnosti praviti velike rezultate.

Zahvaljujemo se domaćinu na genijalnoj organizaciji, te Paraolimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine i kompaniji Bh. Telecom na pruženoj podršci za nastup na takmičenju".

Stručni štab činila je i trenerica Azra Rebronja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije