Sportovi na vodi

Pašukan, Medić i Lakatoš najbolji na Mitingu "Sarajevu s ljubavlju"

Pašukan, Medić i Lakatoš najbolji na Mitingu "Sarajevu s ljubavlju"
Foto: N.N. | Pašukan, Medić i Lakatoš najbolji na Mitingu "Sarajevu s ljubavlju"

Protekli vikend na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu održan je XVII Međunarodni plivački miting "Sarajevu s ljubavlju" koji se održava u sklopu obilježavanja Dana Sarajeva, a u organizaciji Plivačkog kluba Bosna.

I ove godine ovo prestižno plivačko takmičenje, jedno od najjačih u regionu, okupilo je veliki broj učesnika.

Nastupilo je 400 plivačica i plivača iz 37 klubova, koji su došli iz 9 zemalja: Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Katara, Kosova, Makedonije, Turske i Srbije.

Miting je certificiran od strane Svjetske plivačke federacije FINA i Evropske plivačke federacije LEN za isplivavanje normi za Olimpijske igre mladih koje se održavaju Buenos Airesu u oktobru ove godine.

Isplivane su dvije A FINA norme koje su ostvarile Emina Pašukan (PK Bosna, Sarajevo) i Mila Medić (PK Vojvodina, Novi Sad), te nekoliko B FINA normi koje su ostvarili Hena Mešić, Marko Kovačić, Tina Tadić, Nejla Karić i Lamija Medošević.

U veoma jakoj konkurenciji gdje je nastupilo više od 50 reprezentativaca iz zemalja učesnica postignuti su odlični rezultati.

Najuspješniji po kategorijama i nagrađeni peharima su:

Apsolutna kategorija: Kristijan Lakatoš (Vojvodina, Novi Sad) i Emina Pašukan (Bosna, Sarajevo),

Juniori: Marko Kovačić (22.april, Banja Luka) i Hena Mešić (Sport Time, Sarajevo),

Mlađi juniori: Nikola Lazarević (Kolubara, Lazarevac) i Nađa Lazarević (Kolubara, Lazarevac),

Kadeti: Tarik Trgo (Bosna, Sarajevo) i Lana Pudar (Orka,Mostar)

Mlađi kadeti: Danis Alikalfić (Velež, Mostar) i Erin Hrustemović (Bosna, Sarajevo).

Najvrijednije rezultate po FINA bodovima i novčane nagrade osvojili su Emina Pašukan, Mila Medić i Kristijan Lakatoš.

"Naš klub je još jednom potvrdio ugled koji ima u regionu i šire. Takmičenje je organizirano na visokom nivou, a ljubitelji plivanja mogli su da vide nekoliko odličnih utrka i vrijednih rezultata. Saradnja tri kluba u regionu odlična je priča, veoma pozitivna i kao takva prepoznata. Stvoren je odličan osnov za dalje jačanje mitinga i naravno rezultata naših sportista koji su to potvrdili i ovoga puta ostvarenjem A norme za Olimpijske igre mladih, što je ogroman uspjeh", riječi su Damira Dervišefendića, predsjednika Skupštine PK Bosna.

Sarajevski miting bio je prvi u nizu tri mitinga koji se boduju za Veliku nagradu Balkanskih gradova Sarajevo-Beograd- Banja Luka, koja se po prvi put održava u regionu.

Plivački klubovi Bosna Sarajevo, 11.april Beograd i 22.april Banja Luka u zajedničkoj organizaciji formirajući jedinstveni nagradni fond priređuju Veliku nagradu Balkanskih gradova.

Slijedeći Miting održava se u Beogradu od 13. do 15. aprila, a posljednji u Banjaluci 21. i 22. aprila. Pokrovitelj Mitinga bila je Gradska uprava Sarajeva, a regionalni projekat Velike nagrade Balkanskih gradova podržan je od strane USAID Pro-budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije