Sportovi na vodi

Pratite nas na Google news

Plivač 22. aprila: Mnogo rada i ulaganja utkano u uspjeh

Plivač 22. aprila: Mnogo rada i ulaganja utkano u uspjeh
Foto: N.N. | Plivač 22. aprila: Mnogo rada i ulaganja utkano u uspjeh
Maja Predragović

Jovan Lekić, šesnaestogodišnji plivač banjalučkog 22. aprila, prije nekoliko dana ostvario je jedan od ciljeva - ispunio je A normu Plivačkog saveza BiH za Evropsko seniorsko prvenstvo.

Ipak, neće učestvovati u Velikoj Britaniji, jer na EP idu iskusniji bh. plivači i plivačice, ali ističe da je rezultat ostvaren u Zrenjaninu (400 metara slobodno isplivao za 3:55.07 minuta, a 400 metara mješovito za 4:24.05 minuta) svakako vrijedan.

"Mnogo mi znače ostvareni rezultati i mislim da nije mala stvar isplivati normu sa toliko godina. Potrebno je mnogo mukotrpnog rada i ulaganja u sport. Žao mi je što neću nastupiti na EP, ali vjerujem da ću izboriti nastup na narednom šampionatu Evrope i da ću učestvovati", rekao je Lekić u razgovoru za "Nezavisne".

Lekić se plivanjem počeo baviti prije devet godina u klubu Mladost.

"Za ovaj sport sam se odlučio tako što sam kao mali stalno ronio i plivao na moru i na bazenima, a jednog dana me stariji trener ugledao i rekao mi da bi trebalo da počnem da treniram. Moj komšija i prvi trener Darko Paspalj me upisao u klub", rekao je uspješni Banjalučanin.

Od tada je proveo sate i sate u bazenu i priznaje da nije lako uskladiti sve obaveze.

"Najvažnija stvar za bilo koji sport je odanost prema tome, konstantan rad i kontinuitet. Znati da se sve isplati i progurati kroz najteže trenutke da biste došli do svog cilja. Ali, nije to lako. Sedmično u bazenu provedem oko 20 sati (10 treninga po dva sata). Teško je uskladiti školu i plivanje, pogotovo kada su treninzi toliko teški i dugački, a najteže mi pada ustajanje svaki dan u 5.15 ", rekao je Lekić.

Kaže da je najponosniji na nastupe na Komen kupu, EYOF-u i Evropskom juniorskom prvenstvu i dodaje:

"Postoji nekoliko važnijih takmičenja na kojima sam nastupio. Na Centralnom evropskom prvenstvu sam ostvario lične najbolje rezultate. Na Komen kupu sam bio bolestan i imao temperaturu, ali sam opet zauzeo dobru poziciju. Na EYOF-u sam zauzeo 11. poziciju na 200 metara delfin, a na Evropskom juniorskom prvenstvu sam postigao najbolji personalni rezultat na 100 metara delfin."

Lekić je osvojio više od 500 medalja, može da se pohvali sa više od 30 pehara za najboljeg plivača u svojoj kategoriji na nekom takmičenuju, ali i da je oborio više od 20 rekorda BiH. Naredne godine želi da pomjera i svoje i bh. granice, a o dugoročnim ciljevima kaže:

"Moj cilj u karijeri su norme za Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo i Evropsko seniorsko prvenstvo na velikim bazenima i plasman u finala navedenih takmičenja."

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije