Sportovi na vodi

Plivači SPID-a briljirali u Beogradu

Plivači SPID-a briljirali u Beogradu
Foto: N.N. | Plivači SPID-a briljirali u Beogradu

Sedam medalja osvojili su predstavnici Plivačkog kluba SPID iz Sarajeva na ovogodišnjem šestom po redu međunarodnom takmičenju za osobe sa invaliditetom održanom prošlog vikenda u Beogradu.

U konkurenciji preko 800 takmičara iz 25 zemalja koji su nastupili u 13 sportova ekipa SPID-a okitila se sa jednom zlatnom, te po tri srebrene i bronzane medalje. Najuspješniji bio je Ismail Zulfić, koji je na 50 metara leđno bio zlati, a na 50 metara slobodnim stilom bronzani. Dva odličja pripala su i reprezentativcu Bosne i Hercegovine Nerminu Memić. Najbolji sportista BiH u 2018. godini u Izboru „Nezavisnih novina“ i BHRT na 50 metara slobodnim stilom bio je srebrni, dok je trku na 100 metara slobodno završio na trećem mjestu. Briljirao je i Ajdin Karišik, koji se na 50 metara slobodno okitio srebrom, te na 100 metara slobdono bronzom.

Ismail Barlov je u trci na 50 metara leđno stigao do druge stepenice pobjedničkog postolja.

„Postignuti su izvrsni rezultati koji sve nas u porodici SPID čine sretnim i ponosnim. Ovo je plod napornog rada i truda prije svega naših takmičara, te dokaz više da smo na pravom putu. Posebno me raduje što su među osvajačima odličja plivači iz generacije koja ozbiljno konkuriše za Paraolimpijske igre 2024. godine u Parizu. Konstantno pokazju napredak i iz takmičenja u takmičenje uvjeravaju nas da će u buduićnosti na velikim sportskim smotrama imati zapaženu ulogu. Ne samo na Paraolimpijskim igrama, nego i svjetskim, evropskim prvenstvima i mediteranskim igrama“, rekao je Amel Kapo glavni trener Plivačkog kluba SPID u čijem stručnom štabu u Beogradu su još bile trenerice Ilda Kukuruzović i Azra Rebronja.

Takmičenje u plivanju bilo je ujedno i državno prvenstvo Srbije, a bh. predstavnici svoj nastup su upotpunili i sa oborena dva državna rekorda BiH i devet ličnih. Državne su oborili Nermin Memić 50 m slobodno – apsloutna kategorija i Ajdin Karišik 100m slobodno - klasa S9. Lične rezultate su popravili: Nemmin Memić 50m i 100m slobodno, Ajdin Karisik 50m i 100m slobodno, Ismail Zulfić 50m slobodno i leđno, te Ismail Barlov, Muhamed Merdžanović i Stefan Đorđevic 50m slobodno. Plivači SPID u glavnom gradu Srbije imali su ukupno 12 startova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije