Sportovi na vodi

Plivački mitinzi u Sarajevu i Banjaluci - povratak bh. plivanja

Plivački mitinzi u Sarajevu i Banjaluci - povratak bh. plivanja
Foto: N.N. | Plivački mitinzi u Sarajevu i Banjaluci - povratak bh. plivanja

Održavanje takmičenja nakon sedam mjeseci pauze označava pobjedu svih ljubitelja plivanja, poručili su organizatori inkluzivnog plivačkog mitinga "(Re)start 2020" održanog ovog vikenda na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu.

Simboličnim nazivom takmičenja, organizatori iz plivačkih klubova Spid i Sport time najavili su novi početak za bh. plivanje, koje je, kao i ostali sportovi, zaustavljeno početkom godine zbog virusa korona. Poštujući sve stroge epidemiološke mjere i uz saglasnost nadležnih institucija Kantona Sarajevo organizatori su ograničen broj učesnika podijelili u više grupa.

Po broju osvojenih medalja najbolja je bila ekipa Sport time sa ukupno 56. Drugo mjesto u ukupnom poretku zauzeli su plivači GKVS Sarajeva sa 40, ispred Šarka sa 22 odličja.

"Iako je ovo prvo takmičenje nakon više od pola godine, neki rezultati dokazuju da su takmičari u minulom periodu i u teškim uslovima vrijedno održavali formu. Dokaz tome su, između ostalog, dva državna kadetska rekorda Iman Avdić na 100 metara slobodno i 200 mješovito. Izdvaja se i novi rekord najboljeg paraplivača BiH Nermina Memića u apsolutnoj kategoriji na 100 m delfin, te Ajdina Karišika na 100 m slobodno", rekao je trener Sport timea Evelin Avdić.

Pokrovitelj mitinga bilo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

"Dugujemo veliku zahvalnost resornom ministarstvu i ministru Kenanu Alikadiću. Podršku smo imali i od Olimpijskog bazena Otoka, te kompanije BH Telecom. Maksimalno su poštovane sve propisane mjere, bazen je bio potpuno zatvoren za sve, osim za učesnike mitinga, koji su na plivalište ulazili u manjim grupama. Ovo je pobjeda svih ljubitelja plivanja, ovo je pobjeda inkluzije. Ponosni smo na sve naše takmičare koji su i u ovim teškim uslovima dokazali da ne žele odustati. Poslali su jasnu poruku da žele dodatno napredovati i postizati vrhunske rezultate. Hvala svim klubovima koji su se odazvali našem pozivu za učešće", poručio je selektor paraplivačke reprezentacije BiH i trener Plivačkog kluba Spid Amel Kapo.

Plivački klub Spid jedini je kolektiv iz porodice vodenih sportova u BiH koji vrši treninge sa osobama sa invaliditetom.

Četiri rekorda u Banjaluci

Banjaluka je nakon više mjeseci pauze bila domaćin plivačkog događaja, a u organjzaciji Akademksog plivačkog kluba 22. april na Gradskom olimijskom bazenu održan je Međunarodni plivački miting "Plivaj srcem", na kojem su oborena četiri bh. rekorda. David Vučić iz Olimpa je vremenom 23.54 sekunde postavio novi rekord na 50 metara kraul, Jovan Lekić (22. april) na 200 metara delfin (1.59.13), dok je Lana Pudar iz Orke bila rekordna na 100 metara slobodno (56.73) i 100 metara delfin (59.82).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije