Sportovi na vodi

Počelo EP u Beogradu: Posljednja provjera Lane Pudar za Pariz

Počelo EP u Beogradu: Posljednja provjera Lane Pudar za Pariz
Foto: N.N. | Počelo EP u Beogradu: Posljednja provjera Lana Pudar za Pariz

Evropsko seniorsko prvenstvo u plivanju počelo je u Beogradu, a Bosnu i Hercegovinu predstavljaće osam plivača.

Uz najboljih bh. plivačicu Lanu Pudar bh. uzdanice na smotri najboljih na Starom kontinentu svoje učešće su osigurali još Iman Avdić, Kenan Dračić, Adi Mešetović, Dino Hasibović Sirotanović, Jovan Lekić, Filip Kuruzović, Mak Edvin i Nurkić Kačapor. Šef delegacije bh. tima je Damir Đedović, prvi trener je Goran Grahovac, a članovi stručnog tima reprezntacije Bosne i Hercegovine su treneri Minel Bakal, Ilijan Malčić i Evelin Avdić. Fizioterapeut je Miodrag Ranđelović.

O rezultatskim očekivanjima bh. tima govorio je Damirom Đedovićem, koji se dotakao stanju mostarske plivačice Lana Pudar i očekivanja od bh. olimpijke na ovom takmičenju.

“Lana Pudar je na ovo prvenstvo došla direktno sa dvadesetpetodnevnih visinskih priprema sa planinskog masiva Sierra Nevada od 2.500 metara nadmorske visine, koji se nalazi u Španiji. I poznat je kao jedan od najtežih plivačkih kampova u svijetu. Ovo prvenstvo će nam odlično doći kao provjera njenog trenutnog stanja poslije ovih vrlo teških i zahtjevnih priprema“, rekao je Damir Đedović, te dodao da je trenutno fokus na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu:

„Svakako da su svi treninzi i pripreme usmjereni ka nastupu na Olimpijskim igrama u Parizu i sada nije vrijeme da Lanina forma bude na vrhuncu. Taj vrhunac forme se očekuje u Parizu za nekih mjesec dana. Svi plivači koji su do sada osigurali plasman na Olimpijske igre sigurno da isto razmišljaju i svoje pripreme usmjeravaju ka Olimpijskim igrama. Tako da će na ovom Evropskom prvenstvu biti najbolji oni koji u ovom trenutku budu imali najmanje umorne ruke i noge od teških priprema za nastupe u Parizu“.

Pojasno je i da je konkurencija u glavnom gradu Srbije izuzetno jaka upravo zbog skorog održavanja Olimpijskih igara u Francuskoj.  

„Budući da je Evropsko prvenstvo u Beogradu zadnja prilika za sve plivače da izbore normu za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, sigurno će biti veliki broj plivačica i plivača koji su vrh svoje forme tempirali za ovo prvenstvo. Tako da nas u svakom slučaju očekuje jedno vrlo zanimljivo prvenstvo“, dodao je Damir Đedović.

Međutim, bez obzira na sve navedeno, Đedović kaže da se ljestvica očekivanja postavlja uvijek vrlo visoko, te da će Lana kao aktuelna prvakinja Evrope u disciplini 200 metara delfin dati sve od sebe da sebe i svoju državu predstavi na najbolji mogući način, te da je siguran da dobar nastup neće ni ovaj put izostati.

“Što je najbitnije, Lana se dobro osjeća i hvala Bogu nema nikakvih povreda”, kaže šef delegacije bh. tima i glavni i odgovorni iz Laninog tima Damir Đedović.

Lana će svoj prvi nastup imati u četvrtak u jutarnjim kvalifikacijama discipline 100 metara delfin u 10 časova, dok su kvalifikacije discipline 200 metara delfin na programu u subotu u 10.15 časova.

Što se tiče nastupa ostalih bh. plivača, Đedović kaže da je za očekivati da svi poprave svoje lične rekorde u disciplinama koje plivaju i da neki imaju priliku izboriti nastupe u polufinalnim trkama.

„Kvalitet za to definitivno postoji, ali da je potrebno imati i malo sportske sreće“, poručio je Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije