Sportovi na vodi

Prvo Međunarodno paraplivačko takmičenje: Evropska elita na Otoci

Prvo Međunarodno paraplivačko takmičenje: Evropska elita na Otoci
Foto: Anadolija/Arhiva | Prvo Međunarodno paralivačko takmičenje: Evropska elita na Otoci

Preko 90 plivača iz sedam zemalja 9. i 10. novembra na Olimpijskom bazenu „Otoka“ u Sarajevu nastupiće na 1. Međunarodnom mitingu u paraplivanju pod nazivom „Sarajevo Open 2019 - U vodi smo svi jednaki“.

Organizator prvog međunarodnog paraplivačkog takmičenja u Bosni i Hercegovini je Plivački klub SPID čiji će predstavnici predvođeni, između ostalih, sjajnim Ismailom Zulfićem, Ismailom Barlovom, Kanitom Šabanović, Ajdinom Karišikom, te najboljim sportistom BiH u 2018. godini Nerminom Memićem, konkurisati za prve medalje pred domaćom publikom.

„Od 2015. godine od kada je klub osnovan pa do sada, nastupali smo na velikim međunarodnim takmičenjima isključivo izvan granica BiH. Sticali smo znanje, iskustvo, osvajali medalje, a sada smo ponosni organizatori jednog velikog međunarodnog takmičenja u našoj zemlji. Riječ je o izuzetnom značajnoj plivačkoj smotri za nas i bh. sport u cjelini. Borimo se za medalje, ali i šaljemo jasnu poruku nastavka razvoja paraplivanja u BiH. Uz naš prepoznatljiv slogan „U vodi smo svi jednaki“ organizacijom ovog takmičenja, za koji se nadamo da će prerasti u tradiciju, mi pomjeramo granice i pokazujemo da ništa nije nemoguće“, poručio je Amel Kapo, šef stručnog štaba i osnivač Plivačkog kluba SPID.

Zahvaljujući PK SPID u Sarajevu će narednog vikenda doputovati neki od najuglednijih međunarodnih sudija, delegata i predstavnika međunarodne plivačke organizacije. Osim domaćih plivačkih zvijezda na Olimpijskom bazenu „Otoka“ za trofeje će se boriti i neki od svjetskih paraplivačkih prvaka.  

„Možemo s ponosom reći da u Sarajevo dolazi evropska plivačka elita. Izdvojio bih Dinu Sinovčića. Reprezentativac Hrvatske je aktuelni evropski i svjetski prvak i prvi hrvatski sportista koji je izborio normu za nastup na Parolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. U hrvatskom timu je i Kristijan Vincetić aktuelni svjetski rekorder na 800 i 1.500 metara slobodnim stilom. Reprezentaciju Crne Gore predvodiće Ilija Tadić učesnik Paraolimpijskih igara u Riju 2016. godine. Turska reprezentacija dolazi sa nekoliko odličnih plivača“, najavio je Kapo.

Ljubitelji vodenih sportova u dane vikenda moći će uživati u nastupima reprezentativaca Turske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Austrije i Bosne i Hercegovine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije