Sportovi na vodi

Ratko Rudić otišao u penziju

Ratko Rudić otišao u penziju
Foto: N.N. | Ratko Rudić otišao u penziju

Legendarni vaterpolo stručnjak Ratko Rudić povlači se iz trenerskog posla u 72. godni života, poslije četiri osvojene zlatne medalje na OI sa tri različite selekcije, tri postolja na SP...

Rudić odlazi u penziju sa pozicije trenera Pro Reka koju je obavljao prije krize sa pandemijom COVID-19, koja je izazvala haos u svijetu, naročito u Italiji.

"Odluka da okončam karijeru kao trener donio sam prije pandemije i o tome sam obavijestio predsjednika kluba Pro Reko. Napuštam Pro Reko sa divnim osećajem da sam radio kod kuće. Vratiću se u grad da pozdravim navijače", rekao je Rudić.

Rudić je poslije sjajne igračke karijere u Partizanu i stručnog rada sa mlađim kategorijama, prvi trenerski posao u seniorskoj konkurenciji obavljao na mjestu selektora reprezentacije Jugoslavije. Izazov je bio da se osvoji medalja na OI u Los Anđelesu 1984. godine i on je to uspeo da uradi, napravivši sjajan miks u timu od iskusnih asova poput Milivoje Bebića i Milorada Krivokapića s jedne strane, i golobradih mladića, jedva punoljetnih Igora Milanovića i Perice Bukića s druge strane.

Između dvije OI osvojio je SP 1986. godine u Madridu u čuvenom finalu, koje je poslije nekoliko produžetaka okončao Milanović legendarnim pogotkom u poslednjoj desetinki meča, da bi "plavi"1988. godine u Seulu odbranili zlato iz Los Anđelesa.

Nakon toga Rudić preuzima Italiju, u kojoj se zadržava od 1990. do 2000. godine i osvaja zlato na OI u Barseloni 1992. godine. Poslije četiri godine na klupi SAD, sa Hrvatskom pobjeđuje 2012. u Londonu.

Rođen je 1948. godine u Beogradu, a pored Partizana sa kojim je sedam puta bio šampion Jugoslavije, igrao je još za Jedinstvo iz Zadra i splitski Jadran.

Zanimljiv detalj u igračkoj karijeri dogodio mu se pred SP 1975. godine u Kolumbiji, kada je optužen za korišćenje dopinga. Zbog toga Jugoslavija nije mogla da se takmiči, a naknadnom analizom utvrđeno je da su optužbe bile lažne.

(Kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije